Начало Новини Актуално Спас Панчев: Показахме в Пловдив най-силните колекции от марки

Спас Панчев: Показахме в Пловдив най-силните колекции от марки

Актуално
колекция от марки - филателия

Първият международен панаир на колекционерите Булколекто, който се прави за първи път у нас, се проведе от 28 до 31 октомври в Пловдив. На него се срещнаха колекционерите и бизнесът, свързан с тяхното хоби. Зад бронирани стъкла бяха изложени най-ценните марки, включени в експозициите на Международната филателна изложба Балканфила 2010.

130 филателисти от 14 държави показаха свои тематични сбирки на над 400 табла.
Съорганизатор на проявите бе Съюзът на българските филателисти, чийто председател е депутатът от Старозагорския избирателен район Спас Панчев.

„Преди 45 години в България се проведе първата филателна изложба, домакин на която беше град Варна. Сега, 45 години по-късно, се провежда 15-ата Балканска филателна изложба и за място на провеждането избрахме Пловдив. През 1893 година в Пловдив е създадено първото филателно дружество и ние решихме в тази връзка да проведем там филателната изложба. Неслучайно проявата е под мотото „Колекционерството – хоби, култура, инвестиции“. Филателията, нумизматиката и други подобни дейности се смятат за сериозно интелектуално занимание. Но същевременно могат да бъдат и добра инвестиция, тъй като по правило стойността на колекционерските предмети се повишава в течение на времето“, заяви Спас Панчев.
„На изложбата бяха показани най-силните колекции от балканските държави и гости от Русия и САЩ“, добави той. Освен експонати на Симеон Сакскобургготски и Иван Славков, посетителите можеха да разгледат сбирки на Еър Галиц от САЩ и Николай Мандровски от Русия, които са свързани с България и са сред най-добрите в Европа и света. В специален почетен клас „Балкански филателни бисери“ бяха подредени експонати със златни медали от световни изложби. Работите на участниците са класирани от международно жури.
„Най-ценната българска марка - „Обърнатата конница“, оценявана на 25 000 евро, също бе на изложбата. У нас има само 5-6 от общо 25 екземпляра в света“, каза Спас Панчев.

„Показахме и някои много редки български издания от периода 1935-1940 година. Тогава са били отпечатани няколко царски блока в тираж 50-100 екземпляра, от които са запазени единични бройки“, добави той.
Според него, въпреки интернет и въпреки компютъризацията, все още много хора използват възможността чрез писмо и пощенска картичка да се свържат с техни близки.

„Разбира се, потребността от пощенски марки за тази услуга не е такава, каквато е била преди 50 или 100 години. Някога България издаваше милионни тиражи пощенски марки, за да може да се обслужва пощенската кореспонденция. Днес тиражите на пощенските марки значително намаляха. Има два вида издания – едните пощенски издания са редовни марки за пощенски услуги, а другите са предназначени за колекционерите. Филателията е едно от най-честите хобита и най-многобройният състав колекционери колекционират пощенски марки и все още то продължава да е водещо. В България също има много млади филателисти, които по традиция от бащи и дядовците си продължават да колекционират пощенски марки“, разказа още председателят на Съюза на филателистите у нас.

Информация: вестник Новината

Още новини