Начало Новини Актуално Спадът на българския строителен отрасъл е сред най-големите в страните от ЕС

Спадът на българския строителен отрасъл е сред най-големите в страните от ЕС

Актуално

строителствоБългария е сред страните от Европейския съюз с най-голям спад в строителното производство през юни спрямо 2009 година, показват данни на Евростат, поместени в сайта на европейската статистическа служба. Спрямо юни миналата година строителното производство отчита най-голям спад в Унгария  (-19,6 на сто), България (-17,5 на сто) и Словения (-16,9 на сто).

Най-голямо увеличение на показателя има в Испания (+18,6 процента), Великобритания (+13,6 на сто) и Полша (+10,2 процента).
В целия ЕС строителното производство е нараснало с 5,4 на сто на годишна основа, а в еврозоната - с 3,1 процента, съобщава economynews.bg.
Спрямо май показателят в ЕС се е повишил с 3,5 процента, а в еврозоната - с 2,7 на сто. През май производството е отчете спад съответно с 0,1 и 0,7 процента.
На месечна основа е отчетено най-голямо увеличение в Румъния (+16,5 процента), Испания (+7,2 на сто) и Полша (+4,5 на сто), а най-голям спад има в Унгария (-2,3 процента), Холандия (-1,8 на сто) и Словения  (-,16 процента).
На годишна основа обаче строителното производство в Румъния се е понижило с 5,3 на сто след спада от 16,4 процента през май.

Още новини