Начало Новини Актуално Спад в търговията на дребно в България

Спад в търговията на дребно в България

Актуално

Спад търговия БългарияПродажбите на стоки на дребно в България имат сериозен спад през октомври 2012 г. Понижението на годишна база е с 4,3 на сто, а на месечна – с 0,4 на сто, показват данни на Евростат. През септември европейската статистика отчете свиване на продажбите на дребно у нас с 3,1 на сто на годишна база и с 1,3 на сто – на месечна.

В страните от Европейския съюз през октомври 2012 г. оборотът в търговията на дребно се свива с 2,4 на сто, а за еврозоната спадът е от 3,6 на сто. На месечна база пониженията са съответно 1,1 и 1,2 на сто. Най-големият спад в оборота на годишна база се отчита в Испания (11,5 на сто) и Португалия и Словения (по 6,7 на сто). На четвърто място е Полша със спад от 4,4 на сто, след това се нарежда България.

На обратния полюс е потреблението в Латвия, където има ръст от 9,2 на сто, Люксембург с повишение от 7 на сто и Естония – ръст от 6,4 на сто.

През октомври 2012 година продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са намалели с 0,8 процента и в ЕС, и в еврозоната. В нехранителния сектор спадът е 1,3 на сто в ЕС и 1,4 на сто в еврозоната. На годишна база продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са се понижили с 2,9 процента в еврозоната и с 2,3 на сто в ЕС. Нехранителният сектор отчита спад съответно с 3,5 и 1,6 на сто.

Още новини