Начало Новини Актуално Спад в приходите на публичните пътностроителни компании

Спад в приходите на публичните пътностроителни компании

Актуално

Общите приходи на трите пътностроителни компании, чиито акции се търгуват на БФБ, отчитат 10.5% спад на оборота за деветмесечието на 2009 г. Това показва анализ върху неконсолидираните резултати на Холдинг Пътища АД, Трейс Груп Холд АД и Мостстрой АД. Общите приходи на дружествата в края на септември тази година се понижават до 91.3 млн. лв. спрямо 102.06 млн. лв. за съпоставимия период на 2008 г.

В процентно изражение най-голям е спадът на оборота на синия чип Холдинг Пътища АД. Приходите на пътностроителната компания за деветмесечието се свиват с 46.85% до 35.97 млн. лв.
Общите постъпления на Мостстрой АД са намалели с 42.8% на годишна база и за януари - септември оборотът на дружеството е 7.94 млн. лв. Понижението на приходите е заради липсата на проекти, по които да работят компаниите в сектора, каза за в. Пари Румен Йовчев, зам.-председател на УС и изпълнителен директор на Мостстрой АД. По думите му дружествата имат вземания за около 180 млн. лв., които са за извършени вече дейности.
Единствено Трейс Груп Холд АД успява да увеличи приходите си за деветмесечието. Оборотът на синия чип в края на септември 2009 г. достига 47.4 млн. лв., като нараства със 131.2% на годишна база. Според пазарни анализатори ръстът на приходите при Трейс се дължи на факта, че компанията спечели допълнителни проекти, които не са свързани със строителството на пътища, пише вестник Пари.
Общите продажби на компаниите в сектора намаляват минимално с 0.5% и за деветмесечието се понижават до малко над 82 млн. лв. Най-голям е спадът при Мостстрой - 43.9% до 7.4 млн. лв. Индивидуалните продажби на Холдинг Пътища са 28.3 млн. лв., което е понижение от 43.3%. Положението в сектора е тежко и ако компаниите не получат част от парите си, няма да имат дори средства за гориво, твърди Румен Йовчев. По думите му за снегопочистване са отделени едва 7 млн. лв., които са крайно недостатъчни. На ниво бранш имаме срещи с министър Плевнелиев, като следващия понеделник ще търсим начин за частично изплащане на задълженията към нас, добави Румен Йовчев.
Трите компании в сектора са реализирали обща загуба от 1.8 млн. лв. спрямо печалба от 7.2 млн. лв. за деветмесечието на миналата година. Единствено Холдинг Пътища излиза на загуба, като отрицателният финансов резултат на дружеството е близо 5 млн. лв. Трейс успява да увеличи печалбата си с 16.6% до 3.15 млн. лв. Положителният финансов резултат на Мостстрой е 55 хил. лв., като нараства 27.5 пъти.
По думите на Румен Йовчев замразените пари и липсата на средства в бюджета усложняват положението на компаниите. Има забавяне на 14 търга за пътни отсечки, по които все още няма класиране, добави шефът на Мостстрой. Според анализатори ръстът на приходи и печалби от пътно строителство няма да е възможен до края на тази година, повишение може да се очаква най-рано през второто тримесечие на 2010 г.

Още новини