Начало Новини Актуално S&P увеличи кредитния рейтинг на Стара Загора на ВВ+

S&P увеличи кредитния рейтинг на Стара Загора на ВВ+

Актуално
Кредитен рейтинг

Агенцията за кредитен рейтинг Standard and Poor's (S&P) увеличи оценката на Стара Загора от BB до BB+. Перспективата пред нея е положителна. В мотивите за решението S&P посочва, че през 2011 г. е било отчетено подобряване при събираемостта на приходите.

Този факт е донесъл пари в сметките на общината, подобрявайки ликвидната й позиция, съобщи econ.bg. Според прогнозите Градът под Аязмото ще успее да отговори на инфраструктурните си нужди, натрупвайки постепенно дългове. Това ще се случи без влошаване на ликвидната позиция. Очакванията за периода 2012-2014 г. по отношение на бюджетното представяне са добри. То би трябвало да бъде подкрепено от фискалната децентрализация в страната.

Като цяло правенето на каквито и да е оценки за Стара Загора е трудна работа, посочват от S&P. От агенцията обясняват, че причина за това са липсата на опит в средносрочното бюджетно планиране, ограничената гъвкавост при разходите и консолидираното, но неравномерно законодателство, с което кметът Живко Тодоров трябва да се справя. Припомняме ви, че миналата година той замени на поста проф. Светлин Танчев. 

Капиталовите разходи на Стара Загора ще бъдат под 15% от всички за периода 2012-2014 г. Това става ясно от умерения сценарий на S&P. В документа е посочено, че икономическият профил на града в международен план остава слаб.

През 2011 г. БВП в Стара Загора е бил едва 6900 долара на глава от населението. Очаква се през 2012 г. показателят да се увеличи с 0,7 на сто, с 2% през 2013 г. и с 2,5% през 2014 г.

Междувременно Standard and Poor's повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Варна от стабилна на позитивна. Оценката остава BB. В информацията се посочва още, че възможността за предсказване на фискалната политика на морския град е ограничена. От друга страна той все по-силно разчита на натрупването на краткосрочни задължения и ограничената гъвкавост при разходите. Тя е факт в резултат на нарастващите нужди от вложения в инфраструктурата.

Варна продължава да бъде особено зависим от сектора на недвижимите имоти. Това е така, въпреки че от 2008 г. насам приходите от продажба на лично недвижимо имущество са намалели наполовина. Към 2011 г. те съставляват едва 15% от всички приходи.

За периода 2009-2010 г. Варна е успяла да покаже, че може да контролира разходите си при спадащи приходи. Според S&P този факт е навредил сериозно на гъвкавостта на града в сферата на разходите. Отбелязва се, че кметството е успяло да подобри събираемостта на данъците си.

Този факт, комбиниран с предполагаемия икономически растеж, ще доведе до силно оперативно представяне. БВП на морския град ще се увеличава с по 2.7% на година през периода 2012-2014 г. Тези цифри ще доведат до формиране на оперативен бюджетен излишък в размер на около 15,7% от разходите.

Още новини