Начало Новини Актуално Соларен парк за 61 млн. евро беше открит край село Черганово

Соларен парк за 61 млн. евро беше открит край село Черганово

Актуално
соларен прак село Черганово

В землището на казанлъшкото село Черганово официално беше открита 25-мегаватова фотоволтаична централа. Инвеститор е Би Си Ай Черганово ЕООД, дъщерно дружество на Ейч Уан Венчър Суис Холдинг АГ. Фотоволтаичната централа е разположена върху 600 декара площ, а направената инвестиция е в размер на над 61 млн. евро.

Специално за откриването на обекта пристигна делегация от Китай, водена от изпълнителния директор на Китайската национална банка за развитие (КНБР) Уейнонг Зонг и вицепрезидента на Хареон Солар Технолоджи Луис Лиу.

Уейнонг Зонг подчерта, че фотоволтаичната електроцентрала е в резултат на взаимодействието между Китайската национална банка за развитие и Хареон Солар Технолоджи. Той каза, че това е първият задграничен енергиен проект, подкрепен от банката. Той успешно е завършен и вече действа. Уейнонг Зонг благодари на българското правителство и на местната власт в община Казанлък за подкрепата и изрази увереност, че все повече китайски компании ще избират България за своите инвестиции.

Приоритети на КНБР са иновативните и високотехнологични сфери. Общият размер на активите на банката в целия свят е над 1 трилион долара, съобщи още г-н Зонг.

Вицепрезидентът на Хареон Солар Технолоджи Луис Лиу подчерта, че България е първата страна извън Китай, където фирмата, която представлява, прави инвестиции в слънчеви електроцентрали. В момента се работи върху 4 проекта за фотоволтаици, като общата постигната мощност е 90 мегавата. Капитализацията на дружество Хареон Солар Технолоджи е 1.5 млрд. долара. Компанията е избрала КНБР за партньор тъй като тя е една от най-големите банки в Китай. В следващите инвестиционни намерения на Хареон Солар Технолоджи банката ще е стратегически партньор на фирмата, каза още г-н Лиу.

От името на Община Казанлък заместник-кметът Даниела Коева поздрави гостите, като изказа благодарност към жителите на населеното място, одобрили предложените два общински парцела за изграждане на соларния парк, на Общинския съвет за окончателното решение и най-вече на КНРБ и Хареон Солар Технолоджи за направената инвестиция. Тя изрази увереност, че ползотворните контакти и сътрудничеството между местната власт и фирмите инвеститори ще продължат и занапред, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Още новини