Начало Новини Актуално Соларен парк за 12 млн. евро се изгражда край Варна

Соларен парк за 12 млн. евро се изгражда край Варна

Актуално
соларен парк

Уникален фотоволтаичен парк с мощност 5 MWp, разположен върху 200 декара в землището на варненското село Равна гора, ще започне дейност до шест месеца. Стойността на модерната централа е 12 млн. евро. Изграждането на модерния енергиен комплекс започна официално вчера и ще е на два етапа. В първия ­ до февруари 2011 г., ще бъде построена и въведена в експлоатация фотоволтаична централа с номинална мощност 2,5 MWp.

Вторият етап ще бъде финализиран два месеца по-късно с изграждането на друго съоръжение със същата мощност. Веднага след приключване на изграждането соларният парк ще бъде присъединен към високоволтовия електропровод “Болярци” от подстанция Старо Оряхово, информира вестник Монитор.
Фотоволтаичните тънкослойни панели, които ще бъдат монтирани на територия от 200 дка, са произведени от японската компания SHARP. Те имат способността да улавят слънчевите лъчи и при неблагоприятни метеорологични условия, което гарантира непрекъснатост в производството на енергия. Директната връзка с мрежата средно напрежение ще се осигурява от произведените в Германия безтрансформаторни инвертори SMA.

 

* * *

Варненският бизнесмен Красимир Узунов, известен със семейната фирма "Интерсервиз Узунови" АД и МОЛ-Варна отново изпревари конкурентите си с инвестиция в изграждането на фотоволтаичен парк на бъдещето с мощност от 5 мегавата. Уникалното съоръжение е разположено на 200 декара в землището на варненското с. Равна гора, община Аврен, и ще започне да произвежда в пълен капацитет електроенергия от Слънцето след 6 месеца. Инвестицията е 12 млн. евро, пише вестник Стандарт.

Вчера беше даден официалният старт на строителството на модерния комплекс, което ще протече на два етапа. Първата половина ще се реализира до февруари 2011 г. с пускането на фотоволтаичната централа с мощност от 2,5 MW. Два месеца по-късно ще завърши изграждането на втората част от съоръжението със същата мощност. Веднага след изграждането му соларният парк ще бъде присъединен от подстанция "Старо Оряхово" към 20-киловолтовата електрическа мрежа "Болярци". Според предварителните проучвания на слънчевата карта на България соларният парк на "Интерсервиз Узунови" АД е в зона с годишна слънчева интензивност 4,25 kWh/m2 за ден или 1450-1500 kWh/m2 годишно. За съоръжението фирмата е използвала най-високо продуктивните и върхови технологии с гаранция от 25 години. Тънкослойните фотоволтаични панели са на японската фирма SHARP, с която Узунов поддържа дългогодишни делови връзки. Те могат да улавят слънчевата светлина и при неблагоприятни метеорологични условия, което гарантира непрекъснатост на производството. "Ако у нас има 200-300 проекта на хартия, то този започна и ще се случи. До 15-20 декември ще получим и първата фактура за тока, произведен тук, а за откриването на 15 април догодина е поканен и премиерът Бойко Борисов", каза Узунов. Той заедно с Пламен Камбуров, шеф на главния изпълнител на проекта "Соларпро" ЕАД, и Георг Кох - представител на SHARP за Централна и Източна Европа, направиха и символичната копка за началото на строителството и поставиха по един слънчев панел.

Още новини