Начало Новини Актуално Софтуерният бизнес тръгва агресивно напред

Софтуерният бизнес тръгва агресивно напред

Актуално
Софтуер

Софтуерният бизнес мощно излиза от кризисната 2009 и тръгва агресивно напред. Това показват резултатите на пазарно изследване CBN върху общите приходи на малките и средните софтуерни експортно ориентирани компании в България, осигуряващи над 5 000 работни места.

Резултатите от изследването сочат 2008 година, като първата, в която приходите на експортно-ориентираните софтуерни компании надминават тези на вътрешния пазар, съобщи econ.bg.

Софтуерните компании в страната, работещи за външни пазари, са предимно дъщерни компании на големи имена в бизнеса или на по-малки, но агресивни развиващи се технологични фирми, които копират успешни бизнес модели и използват местна работна сила и по-малката цена на бизнеса в страната. Между тях има и успешни български аутсорсинг компании (не бива да се бъркат с "call" центровете).

Този бизнес се разви през последните години върху руините на бившата соц. технологична индустрия. Малко са успешните бизнеси в България които могат да се похвалят със 7 500% ръст за 12 години и с двуцифрен ръст през кризисната 2010 (данните са на CBN от ICT Markets Bulgaria 1992-2012г.).

Още новини