Начало Новини Актуално Софтуер прогнозира рисковите дни за замърсяване на въздуха в Стара Загора

Софтуер прогнозира рисковите дни за замърсяване на въздуха в Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Ст.н.с. д-р Христомир Брънзов от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките представи пред областния управител на Стара Загора Йордан Николов принципа на работа на разработен от неговия екип продукт за прогнозиране на евентуално замърсяване на въздуха на Стара Загора.

Създаденият физико-статистически модел дава връзка между атмосферните параметри в района на Стара Загора и замърсяването с азотен диоксид, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.
Изработването на модул за предвиждане на евентуални замърсявания на въздуха и съответните действия на институциите, отговорни за качеството му в Стара Загора, е залегнало в Оперативния план за действията за подобряване качеството на атмосферния въздух /КАВ/ в града. Планът беше изготвен от работна група, съставена по настояване на областния управител и включва предприетите мерки за разрешаване на проблема с обгазяването на Стара Загора.
В Регионалната инспекция по околната среда и водите беше направена кратка презентация на възможностите на модула, по покана на директора Пенка Начева. Според Начева модулът е опростен и с него се работи лесно, а достоверността на прогнозата е 85-90%. Той процедира с данни, подавани от Автоматичната станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, поясни тя.
Екипът на д-р Брънзов имаше за задача да организира създаването на компютърен софтуер, чрез който да се реализира емисионно заснемане на града. Въз основа на метеорологичните прогнози и вероятността от температурни инверсии, той дава възможност да се предвиди в доста голяма степен евентуално обгазяване на Стара Загора. Важно е да се знае, че този модел е „обучаван”, само по случаите от зимата на 2009 г. и е реално да бъде използван само за прогноза и класификация на атмосферните условия, а не на самото ниво на замърсяване, уточняват от екипа на д-р Брънзов.
През следващата седмица предстои работно съвещание, на което ще бъде разисквана работата на модула и възможностите на физико-статистическия модел.

Още новини