Начало Новини Актуално Софиянка е авторът на новото туристическо лого и слоган на Казанлък

Софиянка е авторът на новото туристическо лого и слоган на Казанлък

Актуално

Атрактивно лого и слоган Ново начало с история ще красят новите туристически сувенири на Казанлък. Проектът на Захарина Петрова-Проданова от София бе избран от авторитетно жури с председател Стефан Божков (член на УС на СБХ) измежду близо 30 предложения на български дизайнери от Казанлък, София, Велико Търново, Шумен, Пловдив, Габрово, Великобритания, Дания и Холандия.

Победителката получи награда от 1100 лв., тъй като печели и с двете си предложения - за лого и слоган. Тя е родена през 1978 г. в София. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия. В момента е докторант на катедра "Книга и печатна графика", пише вестник Старозагорски новини. В своя проект Петрова предлага своеобразно съчетание на взаимно свързани и графично обединени в съвременна визия реплики на детайли от Казанлъшката тракийска гробница и елементи на древната тракийска писменост. Целта е да се представи Казанлък като модерен град с богати традиции. Визията се състои от стилизирано изображение на купола на гробницата. Буквите, с които е изписано името на града, са директна асоциация с изображенията във фриза и по своеобразен начин напомнят човешки фигури.
Припомняме, че инициативата "Младежко ателие за изработка на туристическо лого и слоган на Казанлък" беше организирана от групата общински съветници "Експерти за Казанлък" и Дружеството на хотелиерите и ресторантьорите в града.

"Всички в журито бяхме категорични, че е време Казанлък да има модерна, атрактивна и свежа визия на туристическите сувенири, която да е далеч от клишираната визия на розата, а в същото време да въплъщава енергията, духа и свежестта на областта", заяви Кольо Карамфилов, който бе член на журито.
Логото и слоганът на Захарина Петрова-Проданова стават собственост на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Казанлък, които ще го използват за изработка на атрактивни сувенири на града.
Спечелилият проект, както и други 12 номинирани от журито, са представени в изложбата "Младежко ателие 2011", открита на 9 юли пред Дома на културата "Арсенал".

Още новини