Начало Новини Актуално София става винена столица на Балканите за втора поредна година

София става винена столица на Балканите за втора поредна година

Актуално

Balkans International Wine CompetitionСлед огромен интерес от страна на винени екперти от всички континенти са определени 16-те съдии за конкурса на Balkans International Wine Competition (BIWC) 2013. Той ще се проведе в София на 16 май (четвъртък) и 17 май (петък) при затворени врати. Фестивалът на BIWC 2013 ще посрещне своите гости и всички любители на виното веднага след това.

Фестивалът е на 18 май (събота) от 13 до 19 и 19 май (неделя) от 12 до 18 часа в Гранд Хотел София.

Председател на журито отново е Константинос Лазаракис MW от Гърция, все още единственият Master of Wine на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа. Още двама Master of Wine ще съдийстват на тазгодишното второ издание на конкурса.  Единият е Кристи Кентърбъри, MW от Ню Йорк, сертифициран сомелиер от Court of Master Sommelier, винен писател и баер за вериги супермаркети и ресторанти. Вторият е Андреас Викхофф, MW от Австрия, управляващ директор на Premium Estates of Austria – организация на водещи винарски изби в Австрия.

Джейми Гуд от Великобритания, доктор по биология, е поредната звезда на BIWC 2013. Джейми Гуд има своя рубрика за виното в националния британски вестник The Sunday Express. Провежда дегустации и е утвърден винен съдия, а неговия www.wineanorak.com е един от водещите сайтове за вино.

Д-р Владимир Цапелик е президент и основател на независимата организация Wine Club в Москва, Русия. Маркус Штолц, Германия е установен в Атина, а неговия уебсайт www.elloinos.com е най-добрият онлайн източник за гръцките вина.

Фестивалът BIWC 2013

Луиз Алберто от САЩ е MW кандидат, който описва себе си като winelover. Роден в Бразилия, с италианска кръв, американско сърце и с голяма страст към виното, която може да бъде последвана в www.thewinehub.com.

Алесандро Гричиоли е потомък на стара тосканска фамилия със собствена винарна - Tenuta Di Montechiaro; професионален сомелиер, сертифициран от AIS (Italian Sommelier Association) от 2005 г. насам.

Саша Шпиранец е автор на Croatian Wine Guide, съавтор на Croatian Gourmet, публикува статии в много медии и е най-авторитетният източник за вино в Хърватия.

Българката Юлия Костадинова е главен редактор на www.divino.bg. Тя е и дегустатор на вина с дългогодишен опит от редица международни конкурси. Съосновател е на конкурса Българско вино на годината. Покрива България, Гърция, Чили и Аржентина в дегустациите на DiVino.

Танер Oгутоулу е директор на организацията Wines of Turkey (www.winesofturkey.org), чиято мисия е да развие винената култура в Турция и да увеличи износа на турски вина чрез създаване на национален бранд, който да се свързва с качествените вина.

Робърт Горяк е винен експерт от Словения. От 1994 г. е сътрудник на The Oxford Companion to Wine и председател на Decanter World Wine Awards за Словения.

Ивана Симяновска от Македония, е съавтор на първия македонски Wine Guide, съдия е в BIWC 2012 и завършва магистърската си степен по енология в Института по земеделие в Скопие.

Игор Лукович е винен писател, главен редактор на сръбското издание Wine & Fine Magazine (www.wf.rs), председател на Aсоциацията на сомелиерите във Войводина и е активно ангажиран с образователни курсове в областта на виното, както и с консултиране и управление на винени събития.

Хория Хасна е румънски мултимедиен журналист от 1993 г. и редактор на Vinul.ro (www.vinul.ro) – водещо издание за вино в Румъния, ориентирано към производителите и любителите на вино.

Ясен Захариев е работил в продължение на няколко години в изби в Калифорния и Южна Австралия. Ресорът му в Divino обхваща Калифорния, Австралия и Нова Зеландия, преподава философия в Нов български университет.

Международният Балкански Винен Конкурс и Фестивал е посветен на вината от Югоизточна Европа и има за цел да привлече вниманието на световната винена общност. Основен приоритет на форума е да бъде продължена кампанията за популяризиране на вината от Балканския полуостров, за да намерят мястото си на масата на винолюбителите от цял свят и да спечелят своя заслужен дял на световния винен пазар.

Можете да следите официалния сайт на Balkans International Wine Competition - www.balkanswine.eu.

За повече информация относно конкурса и фестивала се обръщайте към Михаела Георгиева, Мениджър Комуникации BIWC на имейл: pr@balkanswine.eu или на info@balkanswine.eu

 

иг

Още новини