Начало Новини Актуално София ще бъде столица на Балкански винен фестивал

София ще бъде столица на Балкански винен фестивал

Актуално

Балкански винен фестивалГалина Нифору, председател на Българската Асоциация на износителите на вино и директор на конкурса The Balkans International win competiton обсъди с председателя на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и I Михаела Георгиева, мениджър комуникации BIWC предстоящия Балкански винен конкурс и фестивал.

Той ще се проведе от 16 до 19 май 2013 г. в Гранд Хотел София. Посветен е на вината от Югоизточна Европа и има за цел да привлече вниманието на световната винена общност. Основен приоритет на форума е да бъде продължена кампанията за популяризиране на вината от Балканския полуостров, за да намерят мястото си на масата на почитателите на виното от цял свят и да спечелят своя заслужен дял на световния винен пазар. Балканският полуостров е на пето място в света по производство на вино след страни като Франция, Италия, Испания и САЩ. По време на предишното издание на форума са дегустирани 400 вина от 100 изби. Производството в целия балкански регион възлиза на 1,8 мил. тона годишно.

По време на изложението на 17 май 2013 г. в БТПП ще се проведе конференция на тема Възможности за развитие на виното и винения туризъм на Балканите. В събитието ще вземат участие търговци на вино, туристически и туроператорски агенции от Балканския регион, неправителствени организации от сектора на хотелиерството и ресторантьорството.

На 18 май 2013 г. се предвижда дегустация на вино за експерти и представители на дипломатическия корпус в България.

Още новини