Начало Новини Актуално София Филм Фест в Стара Загора от 5 април

София Филм Фест в Стара Загора от 5 април

Актуално
София Филм Фест в Стара Загора

На 5 април се открива второто издание на София Филм Фест в Стара Загора. Той е част от проекта Операция КИНО, който екипът на Арт Фест разработва и реализира през 2010 и 2011. Той включва издания на София Филм Фест в София, Бургас, Пловдив и Варна през март, както и в още над 7 градове в България през годината – фестивалът в Стара Загора е първи в началото на пролетта на 2011 година.

Операция Кино е общ проект на водещите фестивали на България (София), Турция (Истанбул), Румъния (Клуж) и Босна и Херцеговина (Сараево) и програмата МЕДИА Мундус, стремящ се към търсене на нова аудитория на Европейско и алтернативно на Холивуд кино.

За първи път домакин на СФФ в Стара Загора е кино Промакс (бивше кино Комсомол), ул. Пазарска №13, тел: 0885 349 933, 042 638 291. Цената на билетите е 4 лв. И тази година по-голямата част от филмите ще бъдат представяни от един от най-популярните и обичани артисти, родени в Стара Загора – актьора, композитора, режисьора, музиканта Стефан Вълдобрев.

Фестивалните дни започват на 5 април (вторник) със специална прожекция, премиерна за Стара Загора, на „Лора от сутрин до вечер” – дебютния филм на режисьора Димитър Коцев-Шошо, началото е в 19.00 часа, а филмът ще бъде представен от неговия режисьор, който с радост ще гостува на публиката в Стара Загора.
Действието на „Лора от сутрин до вечер” се развива в наши дни, някъде в Европа. Древна загадка преобръща живота на главната героиня – 30-годишната Лора. В един съвсем обикновен ден тя получава два пакета с тайнствени зарове. В същия ден Лора е уволнена от работа, отвлечена и какво ли още не. Всичко се променя изведнъж – приятелите й, познатите места. У Лора се събужда любопитство, след това радост, страх, отчаяние и любов. Тя разполага с по-малко от 24 часа да реши дали да повярва на старата легенда за чудодейните зарове, които сбъдват всички желания на притежателя си. В същото време Лора трябва да преоткрие доверието в приятелите си и да погледне на света с нови очи. И преди всичко, тя трябва да намери любовта – най-голямото от всички чудеса...

6 април (сряда) предлага два филма.
От 18.00 часа е носителят на Голямата награда на журито „Сребърна мечка” от Берлин „Ако искам да свиря, аз свиря”. Филмът на режисьора Флорин Шербан е копродукция между Румъния и Швеция и актьорският състав в него е подбран сред наистина криминално проявени типове. На главния герой Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница.

От 20.00 часа е „Сбогом, заминаваме” - най-новият филм на режисьора Сам Мендес, който бележи завой към комедията. Сюжетът ни среща с двойката Бърт и Верона. Те очакват първото си дете, когато родителите на Бърт решават да напуснат САЩ. Тъй като те са единствената причина младата двойка да живее в техния град, бъдещите родители се отправят на пътешествие из страната в търсене на друго място, където да отгледат детето си.

За 7 април (четвъртък) са програмирани още два филма.
От 18.00 часа е прожекцията на „Дневници от имението” на режисьора Крис Краус, който разказва почти непозната глава от европейската история, като ни пренася сред Балтийската общност в навечерието на Първата световна война. През лятото на 1914 г. 13-годишната Ода Шафер заминава от Берлин към имение в Естония, за да се присъедини към семейството си и група немски и руски аристократи. Интелигентна,  схватлива и човечна, тя бързо и правилно се ориентира какво е добро и какво – лошо. По време на семеен пикник Ода открива сериозно ранен естонски анархист и решава да му помогне, без да се замисля, като го укрива в лабораторията на баща си, който е хирург, и прилага наскоро придобитите си „лекарски” умения върху своя първи пациент.

От 20.30 часа режисьорът Раду Михайлеану ще ви отведе в Париж заедно с музиканти, които ще надминат с виртуозността си прочутия оркестър на Болшой театър в „Концертът”.
Преди 30 години уважаваният диригент на оркестъра на Болшой театър Андрей Симонович Филипов е уволнен, защото е назначил евреи музиканти. Сега той е прост чистач в театъра, когато случайно научава, че театър „Шатле” в Париж кани оркестъра на Болшой театър да изнесе концерт там. Филипов решава да събере бившите си колеги и да свирят във френската столица вместо истинския оркестър. Той иска за солистка пред своите стари музиканти – евреи и роми – младата виртуозна цигуларка Ан-Мари Жаке. Ако всички успеят да преодолеят трудностите, които им предстоят, последният им концерт може да се превърне в истински триумф.     

8 април (петък) предлага два филма и една късометражна програма.
От 16.00 часа можете да гледате подборката от късометражни филми на програмата Операция Кино. Тя включва новият филм на режисьорката Надежда Косева „Втори дубъл” с участието на Светла Цоцоркова и Стефан А. Щерев, победителят от фестивала в Сараево и носител на наградата „Sarajevo City of Light” „Умни момичета”, както и два от подкрепените от фондация Роберт Бош филми „Ремонт” и „У дома”. Програмата Операция Кино е съвместна инициатива на фестивалите в София, Клуж, Истанбул и Сараево.

От 18.00 часа е носителят на „Златна мечка” от Берлин 2010 „Мед” на турския режисьор Семих Капланоглу.
Най-добрият приятел на малкия Юсуф е неговият баща Якуп. Той осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в глухата турска провинция. Юсуф е тихо момче, а неговата майка Зехра се тревожи за бъдещето му – той може да тръгне по стъпките на баща си, но е възможно обучението в училище да му предложи други възможности. Ала добивът на мед намалява и в същото време Юсуф изпитва затруднения с четенето. Страх обсебва семейството, когато един ден бащата на Юсуф не се прибира от гората...

Петъчната вечер завършва в 20.00 часа с филма по разкази на Михаил Булгаков „Морфин” на руския режисьор Алексей Балабанов. Кинохрониката, посветена на съвременна Русия, се обръща към революцията от 1917 г. във филма. Историческите събития обаче не са в центъра на филма – те са използвани като контраст на наркозависимостта на млад доктор.
23-годишният д-р Поляков е разпределен в отдалечен малък град през есента на 1917 г. Той постъпва на мястото на много по-опитен свой колега и може да разчита на помощта на фелдшер и две сестри, от които се очаква да се справят с всякакъв проблем от медицинско естество. За щастие предшественикът на Поляков е оставил богата библиотека, която съдържа отговорите на повечето въпроси на младия лекар. Той обаче има нужда от нещо по-силно, с което да подобри самочувствието си, и след като си слага инжекция с морфин, за да се излекува от инфекция, започва редовно да приема все по-големи и по-големи дози, осигуряващи му смелост и самоувереност...

9 април (събота)
Първата прожекция за деня е в 16.00 часа на българския филм „Аварийно кацане” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В продуцирания от Българската национална телевизия филм ще видим Тодор Танчев, Стефан Денолюбов, ХРИСТОФОР НЕДКОВ. „Аварийно кацане” разказва за трима мъже, които тръгват по следите на една изгубена любов, на една изгубена мечта и на едно изгубено приятелство. Какво ще намерят накрая? Филмът ще бъде представен пред старозагорската публика от любимеца на старозагорската публика – актьорът Христофор Недков.

В 18.00 часа Стефан Вълдобрев ще представи своя режисьорски дебют в документалното кино - „Манчестър Юнайтед от Свищов”. Разказвайки за странната човешка мечта да бъдеш кръстен на любимия си отбор, Вълдобрев ни пренася в света на един строителен работник и колоритните му приятели, и създава вълнуващ портрет на днешна България с нейните неспокойни, лутащи се хора, толкова разочаровани от действителността у нас, че духом живеят или на друго място, или в друго време. Историята започва от Свищов, проследява битката на героя със системата, отвежда ни до стадион „Олд Трафорд” при неговия идол Димитър Бербатов и завършва на брега на Дунав, поставяйки въпроса за собствената ни идентичност, за това кои сме и какви искаме да бъдем.

От 20.часа можете да гледате едно от най-любопитните и провокативни заглавия за изминалата година - „Тройка” на Том Тиквер.
Хана и Симон са на възраст около 40 и живеят в Берлин. Без да подозират, и двамата се запознават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява и въпросът е: кой е бащата? Любов, работа, ежедневие, смърт – в тази история те се преплитат и сливат по особен начин. Това е филм за близостта и разстоянията, самотата и обществения натиск, опасността от интимността и изкушенията на непознатото. По думите на своя режисьор, „Тройка” изследва копнежите, надеждите, загадките и противоречивостта на трима души на прага на средната възраст, които трябва да поставят под въпрос нагледното благополучие в живота си.

В последния фестивален ден 10 април (неделя) в 16.00 часа започва прожекцията на „Цирк Колумбия” на режисьора Данис Танович. Копродукцията между Босна и Херцеговина, Франция, Великобритания, Словения, Германия, Белгия и Сърбия ни връща в 1991 г. Комунистите са предали властта и Дивко Бунтич пристига в малкия град на своето детство, за да заживее отново в родния си дом. След 20 години изгнаничество в Германия той се завръща с лъскавия си червен мерцедес, младата и секси приятелка Азра, черния котарак Бони, който му носи щастие, и пълен джоб със западногермански марки. Дивко използва парите и връзките си да изгони от дома съпругата си Луция, но в същото време се опитва да се сближи наново с 20-годишния си син Мартин. Когато котаракът Бони изчезва, целият град се втурва да го търси, за да получи обявената голяма парична награда. Улисани във всекидневните си грижи, местните жители не забелязват назрелия политически конфликт – Хърватска се е отцепила и хората в Югославия трябва да изберат на чия страна са, докато сърбите бомбардират Дубровник. Въпреки че всичко в областта е под напрежение, никой не може да си представи, че нещо може да раздели Босна и Херцеговина.

От 18.15 часа е прожекцията на българския игрален филм „TILT”, който вече надхвърли 100 000 зрители в националната боксофис класация. Режисьорът Виктор Чучков-син разказва история от началото на 90-те години, когато четирима приятели търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ и Беки се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки – действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор. Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат. Какво ще се случи след това? Филмът ще бъде представен от част от основния творчески екип, работил по него.

Руското предложение за чуждоезичен „Оскар” „Краят” ще ознаменува финала на второто издание на София Филм Фест в Стара Загора – началният час е 20.30. Филмът на режисьора Алексей Учител пътува назад в миналото, до края на Втората световна война, когато руснаци и немци с драматични лични истории преживяват странна трансформация в Сибир – победителите заемат местата на победените и обратно. Главният герой е Игнат – въплъщение на могъщия образ на съветския войн герой, който след преживения шок е болен и разсипан, но не и напълно унищожен.

Още новини