Начало Новини Актуално Софийският градски съд осъди ген. Димитър Димитров на 5 г. затвор

Софийският градски съд осъди ген. Димитър Димитров на 5 г. затвор

Актуално

Софийският градски съд призна вчера за виновен бившия началник на Държавния резерв ген. Димитър Димитров и го осъди на пет години лишаване от свобода. Той е обвинен в безстопанственост, като според прокуратурата от сключените сделки за горива държавата била ощетена с милиони левове.

Процесът е от т.нар "общественозначими дела", които България отчита пред Брюксел.
Подсъдим по делото беше и бившата главна счетоводителка на Държавния резерв Красимира Борисова, но вчера тя беше оправдана от съда.
Димитров хвърли вината върху бившия премиер Сергей Станишев и заяви, че ще стигне и до съда в Страсбург с цел доказване на своята истина, съобщиха вчера електронни издания. "Старозагорски новини" припомня, че човекът, с когото ген.Димитров имаше разправии, докато беше шеф на Държавния резерв, беше министърът на извънредните ситуации Емел Етем. Тя стана и причината генералът от Стара Загора да бъде освободен от поста. "Горивото, което съм доставил на Държавния резерв, беше не по мое лично желание. Аз изпълних изискването, фиксирано в Глава 14 - "Енергетика" от предприсъединителния договор на България към Европейския съюз. В противен случай страната ни щеше да бъде санкционирана", коментира ген.Димитров. Той припомни, че докато е бил на държавния пост, е изпратил в прокуратурата 215 сигнала срещу лица, източвали Държавния резерв. "Това бяха обръч от 28 фирми на ДПС, които се ръководеха от Мирчо Петров - Циганчето. Затова твърдя, че зад обвиненията стои ДПС. Делото върви по волята на Аллах, но рано или късно с Божията помощ всичко ще свърши в моя полза", каза още старозагорецът.

От всички сигнали, подадени в прокуратурата от ген.Димитров, досега има един осъден - Станислав Копаров (също бивш шеф на резерва). По делото на Копаров обвиняем е и Мирчо Петров - Циганчето.
Присъдата на ген.Димитров, произнесена от Софийски градски съд, не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд. До края на вчерашния ден се очакваше генералът да подаде жалба до по-висшата инстанция.

Още новини