Начало Новини Актуално Софийски апелативен съд оправда ген. Димитър Димитров

Софийски апелативен съд оправда ген. Димитър Димитров

Актуално

Апелативен съд - София, оправда по всички обвинения бившия председател на Държавния резерв ген.Димитър Димитров от Стара Загора. Припомням, че в средата на миналата година Софийският градски съд (СГС) осъди генерала на 5 години затвор. Първата инстанция тогава прецени, че няма да променя мярката за неотклонение на Димитров и той остава на свобода срещу "парична гаранция".

Срещу него бяха повдигнати девет обвинения, но СГС го призна за виновен по две от тях - за престъпление по служба и сключване на неизгодна сделка през 2005 г. в качеството му на шеф на резерва.

Според прокуратурата от сключени сделки за горива са настъпили вреди за държавата в размер на около 120 млн. лева. По делото подсъдима беше и бившата главна счетоводителка на фонда Красимира Борисова, която СГС оправда, пише вестник Старозагорски новини.
Пред магистратите от Апелативния съд вчера Димитров заяви, че е невинен и не смята, че е извършил нещо нередно. С оправдателната присъда съдът сне от него всички обвинения.
Ген.Димитров оглавяваше Държавния резерв от 3 май 2005 г. до 23 юни 2006 г. Със заповед на бившия премиер от тройната коалиция Сергей Станишев беше отстранен от длъжност по настояване на тогавашния министър на бедствията и авариите Емел Етем. За 14-те месеца управление на резерва старозагорецът успя да разкрие обръч от 28 фирми, свързани с известния бизнесмен Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганчето. "Този обръч от фирми беше ощетил през 2003-2004 г. Държавния резерв с 600 млн.лв. Той беше свързан с ДПС, затова Емел Етем не ми прости", коментира вчера пред медията ни ген.Димитров. Срещу обръча от фирми той е подал 215 сигнала в прокуратурата, но вместо виновните лица да бъдат осъдени, той самият в продължение на пет години беше клиент на Темида.
Оправдателната присъда на Апелативен съд - София, може да бъде обжалвана във ВКС в 15-дневен срок. Вчера не стана известно дали държавното обвинение ще се възползва от тази законова възможност.

Още новини