Начало Новини Актуално Софийска агенция ще проверява общински търг в Стара Загора

Софийска агенция ще проверява общински търг в Стара Загора

Актуално

По покана на Камарата на строителите в България, Областно представителство Стара Загора, от 15 декември 2009 г. софийската Асоциация "Електронно управление" започва обществено и медийно наблюдение на документацията по процедури за възлагане на обществена поръчка за строително-монтажни работи в училища, детски градини и други детски заведения, с възложител Община Стара Загора.

Това съобщи вчера на брифинг председателят на Камарата Кольо Колев. Преди месец, отново на пресконференция, строителите изразиха съмнение по прозрачността и коректността от провеждането на търга по спечеления проект "За децата на Стара Загора - с отговорност и любов". Оказа се, че три от кандидатствалите 19 фирми обжалват решението на комисията за изпълнител на проекта. От друга страна, почти всички "отрязани" фирми писмено са заявили готовност за съдействие при общественото наблюдение, пише вестник Старозагорски новини.
Адвокат Марин Божков, секретар на асоциацията, обясни поставените задачи за наблюдение: Проверяване на условията и критериите за избор на изпълнител; Прилагането на еднакъв критерий спрямо всички кандидати в търга; Изследване на свързаност, т.е. проверка по публичните регистри на обвързаност между фирмите.
Днес по обяд представители на Асоциация "Електронно управление" и на Камарата на строителите ще се срещнат с кмета на общината проф. Светлин Танчев и ще му връчат заявление за стартиране на обществено и медийно наблюдение на документите и процедурите по възлагане на визираната обществена поръчка. Правното основание за това е чл. 68, ал.4 от ЗОП.
Заключителният доклад от наблюдението и приложените към него експертизи и изводи за законосъобразността на процедурата ще бъдат предоставени на ръководството на общината, на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на Европейската комисия и заинтересованите местни и централни медии.
Екипът, който ще изпълнява наблюдението, е от трима души, плюс трима експерти. Предполага се приключването на наблюдението да е след 30-40 дни. Общественото наблюдение няма да се занимава с лични проблеми, каза Марин Божков.

Още новини