Начало Новини Актуално Социалните работници в Стара Загора спряха работа за един час

Социалните работници в Стара Загора спряха работа за един час

Актуално

Служители от дирекция Социално подпомагане в Стара Загора се присъединиха в петък към едночасовия предупредителен протест на колегите си от още 15 дирекции в страната. Своите 10 искания те са представили в Агенцията за социално подпомагане на 19 април.

Протестът е организиран от КТ Подкрепа, но бе подкрепен и от други служители в дирекцията. Те останаха на работните си места, но между 10 и 11 часа само едно гише обслужваше граждани. Протестът на социалните работници бе посрещнат с разбиране от клиентите на дирекцията, нямаше напрежение сред тях, пише вестник Старозагорски новини.
Настояваме за повишаване на работната заплата с 35 на сто, сега при нас тя е около 420 лева и не е увеличавана от 2008 година. Липсват ни консумативи, нямаме достатъчно формуляри, които нашите клиенти попълват, заплащаме сами транспортните си разходи, когато ходим на анкети, искаме да бъдат поети и те. Настояваме за допълнително материално стимулиране заради естеството на работата, не сме получили парите си за работно облекло, техниката ни е остаряла, нуждаем се от нови компютри. При нас в Стара Загора поне условията за работа са по-добри, но в другите дирекции колегите имат проблеми и с това, разказа Галина Ганева - председател на синдикална секция към КТ Подкрепа в общинската дирекция Социално подпомагане.
По думите ѝ от 4 май текат преговори, но няма резултати, а само словесни обещания. Сред исканията на работещите в сектора е в класификатора на професиите да се въведе категорията социален работник за населено място с над 300 000 жители или друго алтернативно решение, което да осигури адекватно заплащане. Заради работата с рискови групи те искат и да се им се осигури здравна застраховка и безплатни ваксини против грип и хепатит. Друго искане е свързано с гаранциите, че няма да се премахне допълнителното възнаграждение за прослужено време и квалификация.
Ако в кратък срок няма развитие и нищо не се промени, ще спазим процедурата по Закона за уреждане на колективните трудови спорове и вероятно ще продължим протеста, но ако нямаме формуляри, ние ще спрем работа и без стачка, каза още Галина Ганева.
Вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че започва преговори с вицепремиера Симеон Дянков за увеличаване на заплатите на социалните работници от 1 януари 2013 година. Министърът обеща още, че най-късно на 23 май социалните работници ще получат работното си облекло, а до края на годината служителите ще бъдат снабдени и с нови компютри.

Още новини