Начало Новини Актуално Социалните работници в Стара Загора са в готовност за нов протест

Социалните работници в Стара Загора са в готовност за нов протест

Актуално

Старозагорската дирекция "Социално подпомагане" е сред 16-те в страната, в която работещите са в готовност за ефективни протести от 5 юли, ако не бъдат изпълнени исканията им, внесени в Агенцията по заетостта на 19 април, съобщи Галина Ганева - председател на синдикална секция към КТ "Подкрепа".

Сред исканията беше увеличаване на възнагражденията с 35 на сто, а вчера правителството реши то да бъде с 20 на сто, пише вестник Старозагорски новини. В момента заплатата на социалните работници е около 420 лева и не е увеличавана от 2008 година. "Получихме единствено средства за работно облекло, но проблемът с консумативите не е отпаднал, все още нямаме достатъчно хартия и формуляри. На практика след едночасовия предупредителен протест на 19 май не е имало нови преговори и няма развитие", каза Галина Ганева. Днес тя ще опита да разговаря с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, който ще бъде в Стара Загора, за да чуе от първа ръка подробности за решението и възможностите за изпълнение и на останалите искания. През април работещите в сектора поискаха в класификатора на професиите да се въведе категорията "социален работник за населено място с над 300 000 жители" или друго алтернативно решение, което да осигури адекватно заплащане. Заради работата с рискови групи те искат да им се осигури здравна застраховка и безплатни ваксини против грип и хепатит. Друго искане е свързано с гаранциите, че няма да се премахне допълнителното възнаграждение за прослужено време и квалификация.
"В момента обмисляме какво ще предприемем следващата седмица, водим разговори и с колегите от КНСБ, има процедури по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, които трябва да спазим, преди да започнем протеста", подчерта Галина Ганева.

Още новини