Начало Новини Актуално Собственици на малки бензиностанции протестираха

Собственици на малки бензиностанции протестираха

Актуално

Среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков ще поискат до края на седмицата собствениците на малки бензиностанции. Вчера 60-ина техни представители от цялата страна излязоха на мирен протест до стадион Берое в Стара Загора.

Те настояват и за дебати с членовете на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, за да изложат своето виждане за внедряването на нивомерни системи на резервоарите на бензиностанциите. Срокът за монтирането им е края на март 2012 година.
Според изчисленията на Ивайло Николов от София сумата, необходима за подобно съоръжение, непрекъснато се увеличава, защото се оказва, че има допълнителни разходи. Така към първоначалната най-ниска оферта от 15 000 лева се добавят разходи за транспорт, проект, за калибриране на цистерната от една от 4-те лицензирани фирма в страната, допълнителна приставка, осигуряваща връзката с фискалното устройство, и в крайна сметка сумата надхвърли 22 хиляди лева. Заради строително-монтажните работи, които траят около 10 дни, бензиностанциите няма да работят, но заплатите и осигуровките ще вървят. Сумите са непосилно високи за нас, ние работим в села и крайни квартали, твърдят участниците в протеста, които са категорични, че тази инвестиция е безсмислена и няма да увеличи приходите на НАП. По думите им те продават месечно по 50-60 хиляди литра, което бензиностанциите от големите вериги правят за ден-два. Няма схема за укриване на данъци и акциз, ако хората, които са измислили въвеждането на тези устройства, знаят такава, да дойдат да ни я кажат, заяви Ивайло Николов. И добави, че ще плати комисиона, ако някой му разкрие такава схема.
Имаме два варианта. Или да отстояваме позициите си и да дебатираме, или да затворим бензиностанции и да оставим 10 хиляди души на улицата, каза Динко Дедев от Стара Загора. Той поясни, че вече са започнали срещи с депутати от различните региони, за да изложат вижданията си и да търсят подкрепа. Ако не успеят, са готови да поискат съдействие от евродепутати, категорични са участници в протеста. Те смятат, че изискването е дискриминационно и ги обрича на фалит. Според Дойчин Лазаров от Сливен, тези, които са обяснили нещата горе, не са го направили правилно, затова искат среща с министър-председателя, за да му обяснят. Трябва да се говори прямо, като г-н Борисов. На него му вярвам, но на тези около него - не, добави той.
Протестиращите са на мнение, че ще бъдат задушени от големите вериги. Те настояват също да се направят проверки на ведомствените бензиностанции, за които не се изискват нивомерни устройства и нямат връзка с НАП. Като пример посочиха съседни страни като Турция, Румъния и Гърция, където няма подобни изисквания.
Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини