Начало Новини Актуално Собственици на коне почистиха Дом-паметник Бузлуджа

Собственици на коне почистиха Дом-паметник Бузлуджа

Актуално

Собствениците на конете, които замърсяваха с фекалии района на Дом-паметник комплекс връх Бузлуджа, почистиха района в рамките на срока, определен от органите на реда, съобщиха вчера от пресцентъра на Областната управа. Това е констатирала проверка на представители на Областна администрация - Стара Загора, и на Районно управление "Полиция" - Казанлък.

На 21 юни областният управител Йордан Николов изпрати писмо до братята Мехмед и Байрям Кьорови от с. Копринка да почистят екскрементите и да преустановят пашата на конете си в имота. Направена тогава проверка установи, че в имот - държавна собственост на връх Бузлуджа, в землището на с. Крън, тревните площи се унищожават от стадо коне и цялата площ около обекта е покрита с фекалии от тях.
В писмото се уточнява, че територията, в която се извършва пашата, е включена в Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа", представлява публична държавна собственост и ежегодно обектът се посещава от български и чуждестранни туристи.
Проверка на органите на реда установи, че животните са на трима собственици. Те бяха предупредени от служители на РУ "Полиция" - Казанлък, да преместят конете си на друго място, където няма да нарушават законите на държавата.

Още новини