Начало Новини Актуално Собственици на автомобили в Стара Загора не са платили ДДС

Собственици на автомобили в Стара Загора не са платили ДДС

Актуално

След обмен на информация между Агенцията по приходите и Агенция митници, проверяващите органи се натъкват на лица, които са опитват да избегнат плащането на данъци. Последните случаи са шест физически лица внесли от страни  в Европейския съюз нови скъпи автомобили без да платят дължимите данъци. Пет от тях не само, че не са подали  декларации за придобитите превозни средства, но и не са начислили данъка върху добавената стойност за извършените сделки.

Друг собственик на чисто ново скъпо возило отново не е подал декларация за извършена доставка и е начислил данък в по-малък размер от дължимия, с което също е направил опит да избегне плащането на дължимия ДДС. Административните наказания, на които подлежат лицата включват: глоба за неподаване на декларация за придобиване от 1000 до 10 000 лв. и глоба за невнесен в срок ДДС от 500 до 2000 лв.
И на шестте физически лица са възложени ревизии. В момента инспекторите по приходите на НАП Стара Загора проверяват дали декларираните от лицата доходи съотвестват на притежаваното от тях имущество. Отново се натъкваме на парадокса, голяма част от доходите да се доказват със заеми от роднини и познати, някои от които дори нямат съответните доходи. Един от последните примери, счетоводителка на фирма в Казанлък е дала в заем 8 000 лв. на собственика на фирмата, при положение че годишната й заплата е 5 000 лв., съобщиха от пресцентъра на НАП - Стара Загора.
Напомняме на физическите лица, че плащането на акциза не ги освобождава от задължението им да декларират закупените нови автомобили в НАП, както и да начислят и заплатят дължимия данък добавена стойност, когато доставките са от страни в Еврозоната, заявиха още от НАП.

Още новини