Начало Новини Актуално Собствени строителни терени правят ДП Строителство и възстановяване конкурентни в кризата

Собствени строителни терени правят ДП Строителство и възстановяване конкурентни в кризата

Актуално

Днешното ДП Строителство и възстановяване е наследник на Строителните войски, сформирани по идея на Александър Стамболийски на 14 юни 1920 година. Разрухата след Първата световна война налага да се създаде военизирана структура, която да възстанови в кратки срокове инфраструктурата на страната и да подпомогне икономиката.

Със закон от 1.09.2000 г. Строителни войски са преобразувани в цивилно държавно предприятие Строителство и възстановяване. То има поделения на територията на цялата страна: Стара Загора, Пловдив, София - Горубляне, Челопеч, Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Враца.

Интервю на вестник Национална бизнес поща с инж. Ивайло Карушков, изп. директор на ДП Строителство и възстановяване

- Г-н Карушков, поехте управлението на старозагорското поделение на ДП Строителство и възстановяване в края на 2009 г. В какво състояние заварихте предприятието, като се има предвид разгорялата се през миналата година икономическа криза?

- Търговската марка ГУСВ на предприятието е позната от много години. Тя е гаранция за притежавания дългогодишен опит като инвеститор, главен изпълнител и подизпълнител на ОБЕКТИ ОТ ГРУБ СТРОЕЖ ДО КЛЮЧ В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА. Действително, икономическата криза оказва негативно влияние върху целия строителен бранш в региона. ДП Строителство и възс-тановяване-Стара Загора е в сравнително добро състояние по отношение на строителни обекти, персонал и техническо оборудване. Разбира се, имайки предвид икономическите реалности, работим в посока оптимизиране състава на персонала и техническото оборудване.

- Най-засегнато от кризата беше жилищното строителство. В каква посока тръгна предприятието, за да избегне срива в пазара на недвижими имоти?
- ДП Строителство и възстановяване - Стара Загора извършва строителство на жилищни сгради върху собствени терени. Това ни дава предимство ДА ПРЕДЛАГАМЕ АПАРТАМЕНТИ НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ от тези на конкурентните строителни фирми. Сривът в пазара на недвижимите имоти не зависи само от строителя, а и от други институции. Надявам се обстановката в страната да се нормализира и да можем да удовлетворим желанията на клиентите.

-  Какви са плановете Ви за развитие през 2010 година? Имате ли конкретни обекти, върху които  съсредоточавате усилията си?
-  В момента поделението работи по ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЧЕТИРИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И 24 ДВУФАМИЛНИ КЪЩИ на собствен терен в Стара Загора. Плануваме изграждането на четири жилищни сгради с различен брой апартаменти, като в една от кооперациите ще има супермаркет от 705 квадратни метра, а в друга - кафе-сладкарница. Имаме технически възможности да участваме в строителството на инфраструктурни обекти от национално ниво.

- С какъв състав като хора и с какво техническо оборудване разполагате днес? Предвиждате ли инвестиции за модернизиране на техниката?
- ДП Строителство и  възстановяване-Стара Загора в момента разполага с добра транспортна и строителна техника. В последните години са направени големи инвестиции за модернизиране на техниката, поради което за момента не предвиждаме такива.

- Има ли интерес към поделението от страна на чуждестранни инвеститори да строите техни обекти в чужбина?Ако да, кои са тези обекти и защо, според Вас, инвеститорите Ви предпочитат?
-  В своята работа предприятието следва девиза Традиция, сигурност, качество, което е ГАРАНЦИЯ ЗА НАШИ И ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ за възможностите на ДП Строителство и възстановяване - Стара Загора за комплексно изпълнение и на най-сложните проекти, при високо качество и срочно завършване. Нашите проучвания ни дават основания да прогнозираме добро развитие на строителния бранш през 2010 година.

- Къде са предимствата и къде са недостатъците една строителна фирма да бъде държавна в условията на силна конкуренция от страна на частния сектор в строителството?
- ДП Строителство и възстановяване - Стара Загора разполага със своя СОБСТВЕНА ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА, включваща цех за метални конструкции, дърводелска работилница, арматурен цех, бетонов център, цех за производство на бетонови изделия. Тази техническа осигуреност води до по-пълен обхват на строителните дейности. Прави ни по-конкурентни от фирми в частния сектор, неразполагащи с достатъчна механизация и производствени бази.

 

Още новини