Начало Новини Актуално Снимки на Стара Загора отпреди повече от век ще бъдат събрани в уникална изложба

Снимки на Стара Загора отпреди повече от век ще бъдат събрани в уникална изложба

Актуално

На 22 април, от 18.00 ч., в Park Mall, ще бъде открита изложба на стари снимки от Стара Загора - Приказки от старите албуми. Изложбата се състои от 40 уникални снимки от 1881 до 1931 година. Снимките са предоствени от библиотека Захари Княжески , събрани от директорката Снежана Маринова.

Освен снимки, на изложбата могат да бъдат видяни и любопитната кореспонденция с картички на семейството на видния старозагорски публицист и историк Георги Бакалов.

Снимките представят носталгична разходка по красивите улици на града от деветнадести век и началото на двадесети век.  Те бележат важни за историята на града моменти като мястото на полагане на основния камък за възстановяване на града, извършено от генерал-губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, с което започва реализацията на градоустройствения план на Любор Байер.

Снимките представят емблематинчи сгради и места на града като - пощата, първата сграда на  жп гарата, пътят към старозагорските минерални бани, Аязмото, градската градина, Халите, Народната банка, Театъра и др.

За автентичното предствяне на снимките от изложабта се погрижиха от фото Фуджи.

 

Стара Загора Стара Загора Стара Загора

Още новини