Начало Новини Актуално Снегът се очаква след 3 декември

Снегът се очаква след 3 декември

Актуално
сняг след 3 декември

Средната месечна температура през декември в Северна България и високите полета е около 0˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 5 до минус 1°. През тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция Фокус Марияна Попова, синоптик в НИМХ - БАН.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 9° и минус 14°, а най-високите – между 13° и 18°. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 мм, в планините и най-южните райони – между 60 и 120 мм. Тази година месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

През първите дни на декември ще бъде топло, но още към 3-ти ще започне бързо понижение на температурите. Ще има валежи, на места значителни. В много райони дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието ще е доста студено, очакват се още валежи, вече предимно от сняг. През последните дни ще бъде по-спокойно, температурите ще се повишават, но ще се създадат условия за мъгли в равнините и температурни инверсии.
Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие. Към 13-14-ти ще започне период с по-променливо време, с чести превалявания и температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието – дъжд и сняг. В равнинната част от страната ще се образува неравномерна и нетрайна снежна покривка. Вероятност за застудяване има около 15-ти и около 20-ти.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферата през повечето дни ще бъде повишена, със средни температури, близки до обичайните и чести превалявания. Но около Коледа се очаква един по-сух период, с мъгли и значителна облачност в равнините.

Още новини