Начало Новини Актуално Смесено дружество на Enel Green Power и Sharp ще изгражда соларни паркове с мощност от 500 MW

Смесено дружество на Enel Green Power и Sharp ще изгражда соларни паркове с мощност от 500 MW

Актуално

Enel Green Power, Sharp и STMicroelectronics подписаха днес писмо, с което се ангажират да финансират със 150 млн. евро разработването на бъдещия най-голям завод за фотоволтаични панели в Италия. С това смесеното дружество  с равно акционерно участие 3Sun влиза в оперативна фаза съгласно споразумението, подписано от тримата партньори на 4 януари 2010 г.

Целта на дружеството е да започне работа в завода в Катания за интегрирано производство на иновативни фотоволтаични клетки и панели.
Първоначалният капацитет за производство на фотоволтаични панели на завода в Сицилия, равен на 160 MW годишно, ще бъде финансиран чрез комбинация от самофинансиране, средства от CIPE (Италианската междуведомствена комисия за икономическо планиране, която неотдавна задели 49 млн. евро за този проект), и проектно финансиране, осигурено от водещи банки. Всеки партньор в новото смесено дружество притежава по една трета от неговите акции.

Всеки от тях внася в 3Sun специализирани знания и умения. Enel Green Power е специалист в производството на енергия от възобновяеми източници в международен мащаб и в управлението на проекти. Sharp участва със своята екслузивна тънкослойна технология, която е в производство от пролетта на тази година в Япония. STMicroelectronics има производствено ноу-хау и високообучени специалисти в модерни технологични сектори като микроелектрониката.

Заводът в Катания, чието годишно производство се очаква да достигне 480 MW в близките години, ще бъде най-големият производител на фотоволтаични панели в Италия. По график производството на панели трябва да започне през втората половина на 2011 г.

Enel Green Power и Sharp създадоха и отделно смесено дружество – Enel Green Power & Sharp Solar Energy (ESSE), за изграждането и съвместното управление на соларни паркове за производство и продажба на електроенергия в Средиземноморския регион, в които ще се използват панели, произведени в завода в Катания. Общата инсталирана мощност се очаква да надхвърли 500 MW до 2016 г.

Enel Green Power е дружеството от Групата Enel, което се занимава с разработването и управлението на производство на електроенергия от възобновяеми източници на международно ниво, с присъствие в Европа, Северна и Латинска Америка. То е глобален лидер в сектора благодарение на произведените близо 21 млрд. KWh електроенергия от водни, слънчеви, вятърни и геотермални източници, както и от биомаса. Общата инсталирана мощност на дружеството надхвърля 5700 MW, произвеждани в повече от 600 действащи електроцентрали по света.

Още новини