Начало Новини Актуално Смъртните случаи на деца в домовете в Сладък кладенец и Петрово се проверяват от прокуратурата

Смъртните случаи на деца в домовете в Сладък кладенец и Петрово се проверяват от прокуратурата

Актуално

Окръжна прокуратура - Стара Загора ще образува досъдебни производства за смъртта на 8 деца от социалните домове в селата Сладък кладенец и Петрово. Проверките са по разпореждане на Върховна касационна прокуратура и на главния прокурор на България.

За всеки отделен случай ще се проверява дали някой някъде не си е свършил работата, информира вестник Старозагорски новини. Ще бъдат назначени следствени експертизи, ще се проверяват здравните картони на починалите деца, ще се разпитват лекарите в домовете и персоналът. Проверката ще обхваща периода от 2008 година досега, а наблюдаващият прокурор е Петко Георгиев, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев.
Досъдебните производства започват във връзка с оповестения преди три дни доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието на социалните домове в страната. В него бяха изнесени фрапиращи данни за малтретиране на деца, липса на лечение и смърт поради недохранване. Данни от доклада за двете заведения от Старозагорска област обаче бяха оспорени от директорите им.
Константин Тачев припомни, че през 2008 година Окръжна прокуратура е проверявала подобни сигнали в старозагорските социални домове, но не е образувала наказателни производства поради липса на доказателства за престъпление. Настоящото разследване по всичките осем смъртни случая в Петрово и Сладък кладенец трябва да приключи в законния двумесечен срок.

Още новини