Начало Новини Актуално Служителите на Овергаз рециклираха 6 тона отпадъци през 2012 година

Служителите на Овергаз рециклираха 6 тона отпадъци през 2012 година

Актуално

служители Овергаз рециклираха 6 тона отпадъциСлужителите на Овергаз събраха и предадоха за рециклиране 6 тона хартия, пластмаса и стъкло през 2012 г. Това са отпадъците, генерирани в работния процес на работещите в компанията над 1 200 души. Служителите на газовото дружество запазиха и тенденцията към намаляване на хартиените отпадъци през миналата година, като ги редуцираха с 13% спрямо 2011 г.

Овергаз прилага политика за рециклиране на хартия от 2006 година, а за разделно събиране на отпадъците от 2009 година. За тази цел специалните жълти, зелени и сини кошчета са разположени във всяка една от административните сгради на компанията в страната. Благодарение на рециклираните тонове хартия за четири години служителите на газовата фирма спасиха от изсичане 61 дървета, съобщиха от пресцентъра на компанията.

В България няма точна статистика, но по данни на фирми-производители на хартия, едва 35% от използваното количество се рециклира. За сравнение този процент в Холандия е 77, в Германия – 67, в Япония – 52, в САЩ – 45. Всеки рециклиран тон хартия спасява изсичането на 13 дървета.

От 1 януари 2013 година започна въвеждането на задължителното разделно събиране на отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метал за всички фирми в страната. Те  трябва да се предават на специализираните дружества или на организации по оползотворяването им.

Още новини