Начало Новини Актуално Сложиха охрана на Чинията на връх Бузлуджа

Сложиха охрана на Чинията на връх Бузлуджа

Актуално
1кабина БузлуджаДежурни полицаи ще охраняват денонощно Дома паметник на връх Бузлуджа. На 30 април вечерта там бе поставена кабината за охраната на монумента.
Областният управител Гергана Микова и зам.- областният управител Димитър Драчев присъстваха на монтирането й встрани от паметника. Кабината е оборудвана с всичко необходимо за работата на дежурните полицаи, до нея е прекарано електричество. Охраната ще е денонощна. Първи на дежурство застъпи младши полицейски инспектор Стефан Димитров. Още след началото на смяната му на паметника пристигнаха с няколко коли младежи, които настояваха да влязат вътре, но им бе обяснено, че това е забранено. Разочарованите любители на екстремните преживявания бяха принудени да се върнат обратно.
В началото на моя мандат казах, че един от приоритетите в работата ми ще бъде съхраняването и социализирането на паметника Бузлуджа.Най-важното на първо време обаче беше да спрем нерегламентираното проникване в сградата, защото знаем колко опасности крие то. Не е тайна за никого, че цели групи млади хора – българи и чужденци, се опитват да влизат вътре, много от тях дори си плащат за това удоволствие. Благодарение на съвместните усилия на Областна администрация и различни институции, с които работихме заедно, охраната вече е факт, коментира Гергана Микова. Тя допълни, че следващата стъпка ще бъде обследването на сградата. Надявам се това също да се случи скоро. След като имаме яснота дали и до колко е компрометирана конструкцията, може да се помисли за разчистването и обезопасяването на определена участък вътре в паметника и осигуряване на достъп на туристи до него, каза още областният управител.

Още новини