Начало Новини Актуално След закриване на Конната полиция в Стара Загора съдбата на 39 расови коня е под въпрос

След закриване на Конната полиция в Стара Загора съдбата на 39 расови коня е под въпрос

Актуално

След заповедта на министъра на вътрешните работи за закриване на конното звено към Областната дирекция на МВР - Стара Загора, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков свика на 4 ноември т.г. Ректорския съвет, за да се прецени ситуацията и да се вземат съответните решения за бъдещето на Конната база, която се стопанисва от двете институции.

Набелязахме две програми за действие - уточни проф. Радослав Славов, декан на Аграрния факултет. - Едната е оптимистична. Тя предвижда среща на всички нива в МВР с цел запазване на конното звено. Това е особено наложително, тъй като 11-те полицаи в Конната полиция са изградени специалисти в коневъдството, конния спорт, познаването и работата с конете. Те са хората, които провеждат тренировките, участват в състезания и пр. При тяхното освобождаване от работа фактически ще бъде закрит конният спорт в града ни. Затова ще търсим намесата на новоизбрания кмет Живко Тодоров, на депутатите, на бизнесмените и на всички, които могат да помогнат за положителното решаване на казуса.
Реалистичният план е разработен при вариант закриване на звеното. Той съдържа клаузи за редукция на конете, чийто брой сега е 39, от които 9 са на полицията. Сериозен проблем остава изхранването им, за което ще се търси съдействие на бизнеса и фирми за предоставяне на фураж.
Конната база на Тракийския университет се ползва от студентите за провеждане на практики и упражнения, магистрите по коневъдство и конен спорт, следдипломната квалификация за съдии. На хиподрума се провеждат различни по формат състезания, пише вестник Старозагорски новини.

Още новини