Начало Новини Актуално След повече от 4 месеца обжалване, най-после: Започва обновяването на кв. Железник в Стара Загора

След повече от 4 месеца обжалване, най-после: Започва обновяването на кв. Железник в Стара Загора

Актуално

След повече от четири месеца обжалване пред всички възможни инстанции относно избора на фирма-изпълнител на позиция Nо 1 - "Реконструкция, ремонт и благоустрояване на уличната мрежа на кв."Железник" от проекта на Община Стара Загора "Подобряване на физическата и жизнената среда в кв."Железник", най-сетне има становище.

"Следващата стъпка е подписването на договор между Общината и фирмата-изпълнител "Железник СЗ-2011" ДЗЗД. По този начин се отваря възможността да се стартира практическата работа на обекта като първа крачка за успешната реализация на проекта - уточни ръководителят му проф. Димитър Динев, заместник-кмет на Община Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.

Междувременно ще бъде изготвен график, който ще комбинира дейностите на 3-те фирми по отделните обособени позиции. Договорите с другите две фирми вече са подписани, което ще улесни работата по графика, който ще бъде оповестен пред жителите на кв. "Железник" и гражданите на Стара Загора."

По позиция 2 "Благоустрояване на междублокови пространства и озеленяване в кв. "Железник" дейностите ще се изпълняват от "Булстрой груп" ООД, гр.София, а по позиция 3 - "Изграждане на улична осветителна уредба в кв. "Железник-изток" и изграждане на високоефективно парково и алейно осветление в "Железник" (изток и запад) - от Консорциум "Елмитранс", гр. Стара Загора.

Освен тези два договора, Община Стара Загора има подписан документ и с Обединение "Рубикон Консулт", гр.Варна, за "Упражняване на строителен надзор при изпълнение на строително-монтажните работи по проекта.
"Дейностите по проекта на Община Стара Загора "Подобряване на физическата и жизнената среда в кв."Железник" включват реконструкция и рехабилитация на общо 7.359 км улици, изграждане на 4 паркинга до спирки на обществения транспорт и осигуряване на 119 паркоместа, изграждане на нова улична осветителна уредба с дължина 1103 метра и монтирани 41 броя осветителни тела, благоустрояване на общо 6 междублокови пространства, изграждане на детски площадки, на питейни фонтанки, кътове за отдих, рампи за детски и инвалидни колички, изграждане на високоефективно парково и алейно осветление с използване на възобновяем енергиен източник (фотоволтаично алейно осветление със 70 бр. фотоволтаици за междублоковите пространства), залесяване, изграждане на поливна система, изграждане на над 2 км велоалеи и др.

Проектът се изпълнява по ОП "Регионално развитие". Схемата е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда" с общ размер на проекта: 8 639 378.28 (7 960 838.69 лв. СМР) и съфинансиране от Община Стара Загора в размер на 434 433.66 лв., уточняват от пресцентъра на Общината.

Още новини