Начало Новини Актуално След отказа от Бургас - Александруполис очакванията са другите руски проекти да го последват

След отказа от Бургас - Александруполис очакванията са другите руски проекти да го последват

Актуално

В рамките на три дни правителството даде някои категорични сигнали по големите енергийни проекти. Те според анализатори и политици сочат завой в геополитическата посока на държавата и отдалечаване от Русия. Независимо от мотивите, които виждат зад решенията на управляващите, мненията са за дългосрочна политика срещу трите руски проекта: „Бургас - Александруполис", АЕЦ „Белене" и „Южен поток", които преди две години президентът Георги Първанов определи като „голям шлем".

В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че петролопроводът „Бургас - Александруполис" няма да се строи заради икономически, екологични и обществени причини. Въпреки изненадата на министри в кабинета му в петък премиерът потвърди, че стои зад думите си, пише вестник Пари. Все пак правителството очаква международната екологична оценка на проекта (виж карето). Теорията на политолога Владимир Шопов е, че става въпрос за последователна политика, чиято крайна цел е отказ от руските енергийни проекти. Неговото обяснение за плавния ход на нещата, което често е и повод за обвинения в колебливост към правителството, е, че аргументите в защита на проектите ще бъдат плавно оборени. Така решенията ще бъдат взети с обосновка, а не като чисто външнополитически решения. Основните противници на отказа от тръбата също виждат дългосрочна политика. Представители на левицата обвиниха премиера, че действа в полза на американските интереси, и се притесняват от опасността трите руски проекта да не бъдат реализирани.

Освен обявения от премиера Бойко Борисов отказ от „Бургас - Александруполис" той отново потвърди, че АЕЦ „Белене" няма да се строи, ако няма европейски пари. До тази позиция се стигна след посещение на европейския енергиен комисар в началото на март. Въпреки някои изказвания от Русия през изтеклите месеци, че остават готови да помогнат с финансирането и че строителните работи може да започнат още през есента, отговорът оставаше, че това няма да стане преди намирането на стратегически инвеститор. След посещение на енергийния министър Трайчо Трайков в САЩ пък стана известно, че американците са започнали да проявяват засилен инвеститорски интерес към строежа на седми блок в АЕЦ „Козлодуй". Към всичко това в събота външният зам.-министър Марин Райков допринесе с изказването, че „Набуко" остава приоритет „отвъд всякакво съмнение" и че конкурентният руски „Южен поток" ще бъде преразгледан.

Екооценката ще е готова през есента

Международната оценка за въздействие върху околната среда не може да бъде готова преди края на септември, съобщиха за в. „Пари" от МОСВ. Причината е, че инвеститорът още не е внесъл доклада си. Предишният е бил върнат от министерството. Защото е предвиждал разтоварването на нефта на буйове, което е преценено като рисково за околната среда. Докладът трябва да бъде прецизиран и според екоминистерството в  него ще бъдат предложени нови два начина за разтоварването на нефта.
След внасянето на доклада министерството се нуждае поне от два месеца за анализ. След това ще бъде изготвена българският ОВОС, който се отнася За трасето на тръбата на българска територия. Оценката ще бъде съгласувана с доклада на гръцката страна. Въз основа на двата доклада по международни стандарти се изготвя обща екооценка.

Още новини