Начало Новини Актуално След 5 години Ески джамия може да стане общинска собственост

След 5 години Ески джамия може да стане общинска собственост

Актуално

Чак на 16 септември 2016 година реставрираната Ески джамия и гласена за Музей на религиите ще може да се превърне в общинска собственост, стана ясно преди дни, при посещение на специалисти от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Проблемът е в това, че сградата е възстановена и преобразувана в Музей на религиите по проект, финансиран от Оперативна програма Регионално развитие на стойност 2 370 000 лв., чийто бенефициент е Министерството на културата. По правилата за управление на европейски проекти, бенефициентът, т.е. Министерството на културата, пет години трябва да управлява и експлоатира обекта, като няма право да го продава, преобразува, прехвърля и пр. - каза за медията ни Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарните дейности на Община Стара Загора. - Въпреки постъпките, които сме правили, да ни бъде прехвърлена собствеността, нямаме никакъв отговор, но при железните изисквания на европроекта това не може да се случи. От тук насетне очакваме Министерството на културата да направи разработка за експлоатиране на джамията, от която бихме могли да се възползваме. Заедно с това, за всяка наша инициатива, свързана с обекта, се налага да искаме писмено разрешение.

След като контролиращият орган - МРРБ, е направил оглед на изпълнението на проекта, е констатирал редица некачествени изпълнения, които трябва срочно да бъдат отстранени, пише вестник Старозагорски новини. Някои от тях са незначителни, но необходими. Например голямата порта не е добре уплътнена и зее с 2 см. Във връзка с необходимата климатизация за запазване на стенописите и археологическите находки това е недопустимо. Освен това при проливен дъжд всичката вода от площадното пространство пред джамията със стъпаловидните тераси се стича в сградата на култовия комплекс. Затова е нужно да се направи необходимото отводняване. Друг е въпросът, че в проекта не е заложено като задание направата на дренаж на цялата сграда.

Обектът от национално значение не е осигурен с видеокамери. За да се избегнат недобросъвестни набези и повреди, Общината е осигурила денонощна охрана, което в случая не е нейно задължение.

На 16 септември 2011 г. реставрираната Ески джамия в Стара Загора беше официално открита от премиера Бойко Борисов и министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие Лиляна Павлова. С реализацията на проекта се постига запазване, съхранение и експониране на джамията като паметник на културата с национално значение.

Нашият музей е като Колизеума в Рим, като Света София в Истанбул и пр. архитектурно-археологически музеи, каза при откриването му министърът на културата. Да, но какво от това, след като от 16 септември до ден-днешен е бил отворен за посещение само веднъж - в Нощта на музеите, и няма надежда скоро в него да има ежедневни посещения, които между прочем могат да носят и някакви приходи.

С министерско разрешение на 9 май 2012 г. в култовия комплекс ще бъде открита уникална фотографска изложба Архивите на планетата. Общината има готовност за организиране на камерни концерти, тематични беседи и промоции, но всичко зависи от благосклонността на собственика от София.

Още новини