Начало Новини Актуално След 43 проверки РИОКОЗ - Стара Загора дава 14 предписания за здравословното хранене по училищата

След 43 проверки РИОКОЗ - Стара Загора дава 14 предписания за здравословното хранене по училищата

Актуално

Седмичните менюта в проверените училищни столове не включват риба веднъж седмично и пълнозърнест хляб поне два пъти, продължават да дават колбасите като основно ястие. Това са констатирали проверките на РИОКОЗ - Стара Загора, в четири общини от областта за изпълнение на Наредба 37 на МЗ от 21 юли 2009 г. за здравословно хранене на учениците, казаха на редовната месечна пресконференция от Здравната инспекция.

РИОКОЗ е извършила 43 проверки от 15 септември в четири общини - Стара Загора, Чирпан, Гълъбово и Раднево, и са дали 14 предписания, информира д-р Донка Славова, директор на дирекция "Опазване на общественото здраве".
Масово в бюфетите и павилионите на училищата продават забранените снаксове, шоколадови вафли и десерти, газирани напитки - кола, фанта, кафе и кафесъдържащи напитки. Инспекторите са констатирали липса на пълнозърнести асортименти в сандвичите за учениците. В кафе-автоматите в училищата също се предлагат от забранените кофеинови напитки и кафе. От автоматите за закуски пък могат да се вземат нездравословни продукти, отчитат инспекторите.
Общо 30 обекта са проверени в Стара Загора - 14 училищни столове, по 8 павилиони и бюфети. Издадени са само 2 предписания. В Чирпан са проверени 8 обекта, като са открити 7 нарушения. На проверените в община Гълъбова два обекта са издадени 2 предписания и в Раднево на три обекта - три предписания, уточни д-р Славова.
РИОКОЗ е уведомила с писма кметовете на съответните общини, като е даден срок до 23 октомври всички нарушения да бъдат отстранени, информира вестник Старозагорски новини.
По същото време от здравната инспекция предприемат информационна кампания, посветена на здравословното хранене и профилактиката на затлъстяване на учениците. Беседите са разпратени чрез Регионалния инспекторат по образованието до всички училища в Старозагорска област, за да бъдат ползвани в часовете на класния ръководител.
В инициативата на РИОКОЗ - Стара Загора, се акцентира и на обучението на медицинските специалисти с цел подпомагане изграждането на здравословни хранителни навици сред подрастващите, обобщи на брифинга д-р Славова.

Още новини