Начало Новини Актуално След 24 години морбили се върна в Старозагорска област. Пропуски в имунизацията вкараха в болниците 28 заразени

След 24 години морбили се върна в Старозагорска област. Пропуски в имунизацията вкараха в болниците 28 заразени

Актуално

Към 11 януари регистрираните болни от морбили в Старозагорска област са 28, информираха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Това са преди всичко деца до една годинка, на които все още не е поставена първата ваксина. Сред пострадалите обаче има и трима, които са редовно имунизирани. Ваксинацията срещу морбили се извършва на 13 месеца и повторно на 12 години.

От РИОКОЗ обаче уточниха, че няма пределна възраст за имунизиране. В тази връзка е извършена имунизация на 119 контактни със заболелите до 20-годишна възраст.
Заразата е тръгнала от Северна България, след което бележи бум в Сливенско, където регистрираните са трицифрено число. По коледните и новогодишните празници, когато много се пътува, болестта е пренесена на запад и северозапад. Сред засегнатите има и двама лекари от Стара Загора, а в МБАЛ-Казанлък е регистриран вътрешноболничен срив. Приет в болницата пациент с неуточнена в началото диагноза е заразил 6 деца и една майка. Според специалистите, морбили се предава най-лесно по въздушно-капков път 4-5 дни преди появата на симптомите и 4 дни след като тялото се покрие с обриви, пише вестник Старозагорски новини.
От РИОКОЗ са категорични, че причината за многото болни е в пропуски при имунизацията най-вече сред ромското население. Статистиката сочи, че заразените сред малцинството представляват 87.5% от общия брой. Седем от заболелите пък са от три семейни огнища. За овладяване на ситуацията от здравното министерство са обявили търг за доставка на допълнителна ваксина. Тя е комбинирана - за морбили, паротит и рубеола. В момента се издирват всички, които не са били имунизирани, но от РИОКОЗ - Стара Загора, все още не знаят точния им брой.
На журналистически въпрос съществува ли законов механизъм за принудителна ваксинация, от здравната инспекция отговориха отрицателно. Всеки, които не желае детето му или той самият да бъде имунизиран, декларирал това с подписа си. Така на практика нехайството и нежеланието се превръщат в бомба със закъснител за стотици нищо неподозиращи хора. А усложненията от морбили са пневмония, а понякога дори смърт. Интересен факт е, че от 1986 г. в Старозагорска област не е регистриран нито един случай на морбили. Сега болните в Казанлък са 7, в Николаево и Мъглиж - по 5, в Павел баня - 2, а останалите единични случаи са в общините Гълъбово и Стара Загора.

Още новини