Начало Новини Актуално Славейковци в Националната инициатива Розите на България

Славейковци в Националната инициатива Розите на България

Актуално
1SAM 9078На 11-ти май /петък/ в 13.00 часа в двора на II ОУ П.Р.Славейков се изви кръшно право хоро под звуците на Празнична сюита на композитора Стефан Мутафчиев. С това мероприятие учители и ученици от училището се включиха в инициативата Розите на България, организирана от Министерството на образованието и науката съвместно с българските общности зад граница.
Най-атрактивни бяха участниците с народни носии, които ни пренесоха към миналото на българите и повдигнаха родолюбивия дух на всички присъстващи ученици, преподаватели и родители.
Инициативата бе посветена  на 11-ти май – денят на Светите братя Кирил и Методий.
Министерство на образованието и науката организира инициативата Розите на България съвместнос българските общности зад граница с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина. Тя е посветена на 11 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий.
Инициативата Розите на България е в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.
На 11 май 2018 г. на публични и оживени места в чужбина децата, учителите, родителите и други представители на българската общност, съпричастни към българските неделни училища, ще изпълнят едно и също българско хоро.
Избраната  музика за инициативата е Празнична сюита, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл Тракия и хор Космически гласове, на която ще танцуват всички участници в страната и в чужбина.
Убедени сме че на 11 май ние, българите, можем да покажем своя патриотичен дух и единство по целия свят, да предизвикаме все повече хора да мислят, да преживяват и да обичат България.

Още новини