Начало Новини Актуално Слънчогледът поскъпва. Не се очаква рязък скок в цената на олиото

Слънчогледът поскъпва. Не се очаква рязък скок в цената на олиото

Актуално
слънчоглед

Производители на слънчоглед се обръщат към Софийската стокова борса с оферти от 1000 лв. на тон. Тази цена обаче се приема за висока и няма купувачи. Реалното търсене за закупуване на слънчоглед е при цена от 850 до 910 лв. Раздвижване и сделки могат да се очакват през следващата седмица.

Изкупната цена на слънчогледа след прибирането му в края на месец август е била 550 до 600 лв. Почти двойното повишаване на цената след половин година не е нещо необичайно и се е случвало и преди. Въпреки поскъпването на суровината, цената на олиото вероятно няма да се промени. Има произведени количества и преди летният период, когато е трудно да съхраняват, олиото трябва да се пласира.
Търсене на слънчоглед винаги има и от страни от ЕС, и от други страни. Слънчогледът се търси заради биодизела и заради олиото. В ЕС има голямо количество олио и то трябва да бъде пласирано до настъпването на топлото време. Очаква се и внос на олио на ниски цени в България и това ще балансира пазара, коментират от стоковата борса.

Още новини