Начало Новини Актуално Слънце Стара Загора Табак АД ще произвежда самозагасящи цигари

Слънце Стара Загора Табак АД ще произвежда самозагасящи цигари

Актуално
Слънце Стара Загора Табак АД

Търсим пазари навън. Посещаваме всички специализирани изложения, на които можем да осъществим полезни контакти. В световен мащаб пушачите все повече намаляват. В България - също. Това е нормален процес, който ще продължи, казва Стефан Славов, изпълнителен директор на Слънце Стара Загора Табак АД.


- Г-н Славов, ще произвежда ли Слънце Стара Загора Табак АД самозагасящи цигари?

- Да, задължени сме, защото трябва да изпълним изискването на ЕС за производство на самозагасящи се цигари, което се отнася за всички страни- членки на съюза. Новият стандарт трябва да се въведе на 17 ноември 2011 г. Неговото изпълнение ще се следи от Комисията за защита на потребителите. Всички производители на цигари за пазарите в Европа трябва да сме приравнени към стандарта до тази дата. НА НАРУШИТЕЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАЛАГАНИ СОЛЕНИ ГЛОБИ - ОТ 5 ДО 25 ХИЛЯДИ ЛЕВА.

- Каква е целта на тази нова мярка и по какво ще се различават новите цигари от досегашните?

- На първо място целта е да се вреди по-малко на хората, които не пушат, но са в заведение за пушачи или в компанията на пушачи. Цигарата загасва по- бързо, когато е оставена в пепелника. На второ място - проучвания в Европа показват, че НАД 20% ОТ ПОЖАРИТЕ СТАВАТ ОТ НЕЗАГАСЕНИ ФАСОВЕ ИЛИ ЗАПАЛЕНА КЛЕЧКА КИБРИТ.
Новите цигари ще се различават по цигарената хартия. Тя е направена на зони, които ще позволят цигарата да тлее максимум до минута в пепелника. След това трябва да загасне сама. Тези зони няма да се виждат от потребителя, но новата хартия е два пъти по-скъпа от нормалната.

- Това означава ли, че новите цигари ще са по-скъпи?

- При всички случаи себестойността на цигарите ще се качи. Засега ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПРОГНОЗИРАМЕ С КОЛКО ТОЧНО ЩЕ Е ПО-СКЪП КРАЙНИЯТ ПРОДУКТ. В момента правим тестове, за да пригодим блендовете така, че да не се промени вкусът на цигарите, които продаваме в Европа.

- Всички ли марки ще произвеждате по новите стандарти?

- Всички марки, които продаваме в страните- членки на ЕС, включително и в България. Цигарите, пуснати след 17 ноември със старата хартия, ще бъдат връщани на производителя за преработка.

- Колко марки цигари произвежда Слънце Стара Загора Табак в момента?

- Работим основно С МАРКИ НА КЛИЕНТА, НО С НАШИ СОБСТВЕНИ РЕЦЕПТУРИ. Правим повече от 10 вида в различни формати - слим, супер слим, кинг сайс кутия от 84 мм и др.

- Производството ви много слабо присъства на българския пазар. Защо?

- Засега на нашия пазар не сме пускали цигари слим и супер слим. Държим обаче над 70% от пазара на тютюн за пушене с различни аромати. В момента РАЗРАБОТВАМЕ НОВ И ПО-АТРАКТИВЕН ДИЗАЙН ЗА ОПАКОВКИТЕ ЗА СУПЕР СЛИМ И СЛИМ И В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ВИДИТЕ ТЕЗИ ЦИГАРИ И В БЪЛГАРИЯ.

- Виждам на някои от кутиите ви за износ доста страшнички снимки, разкриващи пораженията върху организма от тютюнопушенето. Това изискване на вносителите ли е?

- Тези цигари са за конкретни държави в Европа, които вече минаха към този стандарт със снимки за разпространение на опаковките, ВЪВ ВРЪЗКА С БОРБАТА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО. Македония например, е една от тях. Предстои снимките да се появят и във Франция и Англия. Сигурно в най-скоро време това изискване ще дойде и при нас.

- За кои страни изнасяте продукцията си?

- Основните ни пазари са на Балканския полуостров. ИЗНАСЯМЕ И В ДУ БАЙ, ИСПАНИЯ, КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ, ИТАЛИЯ.

- Борбата с тютюнопушенето става все по-мащабна, кризата сигурно също Ви притиска. Как се справяте?

- Справянето с кризата е една непрестанна борба. Ние търсим пазари навън. Посещаваме всички специализирани изложения, на които можем да осъществим полезни контакти. Да, вярно е, че в световен мащаб пушачите все повече намаляват. В България - също. Това е нормален процес, който ще продължи да се развива.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини