Начало Новини Актуално Слагат нови три камери на полигона край Змейово

Слагат нови три камери на полигона край Змейово

Актуално
Радев

Предстои да бъдат монтирани още 3 камери на полигон Змейово. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на отбраната Валентин Радев, който участва в петък в честването на 40-годишния юбилей от създаването на Централния артилерийски технически изпитателен полигон. Както е известно, в момента мониторингът се извършва от две видеокамери.

„Над 20 хиляди тона боеприпаси трябва да бъдат утилизирани и унищожени. Конкурсът за утилизация вече е обявен, а боеприпасите ще бъдат унищожени в Русе и край Габрово“, информира още Валентин Радев. Според зам.-министъра, унищожение на полигон „Змейово“ не се извършва. „Това е истина и ви го казвам освен като зам.-министър и като специалист по боеприпаси“, увери той.
По повод искането на Гражданската инициатива За чист въздух на Стара Загора полигонът да бъде затворен заради подозренията, че е основен замърсител на въздуха в района, Радев отговори така: "Приветствам всички граждански инициативи, така че сме зад тях. Но не сме зад тях, за това, че полигонът замърсява. Няма такова нещо. И за да не ви го доказваме, ние ви казахме обратното - ето ви го полигона, всичко е открито, вие проверявайте, не ни вярвайте. Премиерът каза - има ли причина, аз го затварям. Това поделение няма тайни от обществеността. Ние направихме и следващата крачка - всеки вече може да получи достъп до информация за фирмите, които имат дейност през 2010-а“.
„Ръководството на Министерството на отбраната направи сериозни стъпки за повече прозрачност и откритост на дейността на полигона”, отбеляза още той и допълни, че като потвърждение на тази политика ще бъде предоставена и информация за всички сключени договори между полигона и фирмите.
„Министерството на отбраната подкрепя всички граждани в борбата им за чист въздух, така че сме от една и съща страна”, подчерта заместник-министър Радев.
В празника участваха още началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката генерал-майор Бойко Рабаджийски, кметове на близките села, представители на Института по отбрана, на фирми от военната индустрия и др.
По време на тържеството гостите разгледаха експозиция на артилерийска материална част, предназначена за изпитване на боеприпаси и специална продукция, произведена от заводите от военната промишленост.
На първи октомври 1970 година официално започва работа Централният артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“. Той е с дължина 28 километра, на територията му има изградени 100 масивни сгради, 140 километра пътища и 120 км огради. Първият началник на полигона е полк. Петко Ботев. От 2007 година змейовският полигон се ръководи от полк. Сергей Марков.

Информация: вестник Новината

Още новини