Начало Новини Актуално Скоростта е качество на автомобила, а безопасността - опция на водача

Скоростта е качество на автомобила, а безопасността - опция на водача

Актуално
Млади водачи

Титлата Най-отговорен млад водач и Купата на победителя станаха притежание на 18-годишния Неделчо Ничев, ученик от 11 клас на Гимназията по строителство, архитектура и градоустройство Лубор Байер в Стара Загора , по време на проведената през уикенда надпревара в четвъртото издание на състезанието пред Община Стара Загора.

Той е само с два месеца стаж зад волана, но премина теоретичния тест и изпълни елементите на състезателното трасе без нито една наказателна точка. Купата и наградите на победителя връчи председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Общо 21 момчета и две момичета на възраст от 18 до 30 г., разделени в две групи, показаха блестящи шофьорски умения, познаване на Закона за движение по пътищата и умения за оказване на долекарска помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие.

Втори в комплексното класиране е абитуриентът от Търговска гимназия Княз Симеон Търновски Атанас Стоянов, със стаж зад волана 7 месеца, а трети е 19-годишният Димитър Иванов от Природоматематическата гимназия Гео Милев, със стаж зад волана 8 месеца.

Скоростта е качество на автомобила, а безопасността - опция на водача – с това мото организаторите от Комисията по превенция на престъпността към Младежки общински съвет – Стара Загора, Форумът на младите любители на автомобили STZCARFANS, Български младежки червен кръст и Николай Диков - многократен шампион на България, поканиха младите автомобилисти от Стара Загора да участват в състезанието, за да покажат своите знания и умения в памет на всички загинали при тежките катастрофи в региона и България, и една година от тежката катастрофа на магистрала Тракия.

Специален акцент и в тазгодишното състезание бе проведеният конкурс – изложение за тунинговани автомобили. Съдийската комисия оцени най-високо цялостния оптичен тунинг на лек автомобил BMW 328 връчи голямата награда на нейния собственик – 31- годишния Камен Нейков – член на STZCARFANS. Колата е произведена 1985, 2800 кубика, 200 конски сили и е участвала в българския дрифт шампионат.

Победителите получиха купи, грамоти и много материални награди, осигурени от Община Стара Загора, Дарми - ДД ООД и др. Не липсата опит и умения, колкото самонадеяността и липсата на самоконтрол са най-честата причина за тежки пътни инциденти в областта, отчетоха участници и организатори в състезанието.

Инициативата на младежките организации се превърна в истински празник за младите автомобилисти, благодарение на изключителната подкрепа и добра организация на :Община – Стара Загора и Младежки дом, Областна дирекция на МВР сектор Пътна полиция и Първо РУ, Български червен кръст, Съюз на българските автомобилисти, Професионална гимназия по механотехника и транспорт Никола Йонков Вапцаров, Европа директно и др.

Още новини