Начало Новини Актуално Складовете в страната разполагат с 53 237 м3 дърва за огрев

Складовете в страната разполагат с 53 237 м3 дърва за огрев

Актуално
Дърва

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов поиска информация от Регионалните дирекции по горите за наличните количества дърва за огрев в складовете, в териториалния обхват на всяка дирекция. Целта е да се предприемат спешни мерки за пренасочване на дърва за населението в областите, в които има недостиг.

По данни на Регионалните дирекции по горите недостиг в момента е констатиран в териториалните обхвати на РДГ – София, Кюстендил и Благоевград, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Най-големи наличности от дърва за огрев има в териториалните обхвати на РДГ - Русе - 30 000 куб. м, РДГ – Бургас – над 4 800 м3, РДГ – Ловеч – над 3 000 м3, РДГ – Сливен – над 2 000 м3 и РДГ – Шумен – над 2 000 пространствени м3.

Общата наличност от дърва за огрев в складовете за търговия в страната към момента е 53 237 куб. м дърва. Общият брой на фирмите, предлагащи строителна дървесина и дърва за огрев, към момента е 3 443 бр.

В шестте държавни горски предприятия от началото на годината до момента са закупени общо 80 хил. м3 дърва за огрев от широколистни видове и 18 хил. м3 от иглолистни видове. В момента държавните предприятия имат известни налични количества и предлагат за продажба около 130 хил. м3 дърва.

В последните две седмици дърва за огрев се добиват в по-малки количества и веднага се реализират. Причината за ограничения добив са обилните снеговалежи, дебелата снежна покривка и ниските температури. Обилните снеговалежи през последните две седмици доведоха до снежна покривка с дебелина до 150 см при държавните горски и ловни стопанства, които се намират на над 1 000 м надморска височина. Тежките зимни условия в тези части затрудняват достъпа до обектите за добив.

Засиленото търсене на дърва за огрев в средата на отоплителния сезон не се отразява на продажните цени на държавните предприятия и техните териториални поделения, които осигуряват основно предлагането на дърва за огрев.

Продажната цена на широколистните дърва за различните предприятия и техните поделения е от 24 до 35 лв. без ДДС за м3 (средната цена е 30,00 лв./м3, а на иглолистните дърва - от 16 до 22 лв. без ДДС (средната цена е 20,00 лв./м3).

Още новини