Начало Новини Актуално Скъпите фуражи ще се отразят на цените на месните продукти

Скъпите фуражи ще се отразят на цените на месните продукти

Актуално

Мирослав Найденов

Поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на месните продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на първия земеделски бизнес форум в хотел Хилтън. Вероятно ще поскъпнат и колбасите, но не мога да прогнозирам с колко, каза той. Същото се отнася и за млечните продукти.

Животновъдите, месо и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи. Сериозно поскъпване на продуктите не може да има, защото потреблението е свито и едва ли хората могат да поемат по-високи  цени, допълни министърът, съобщиха от пресцентъра.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, обяви че при ръст от 30% на суровините, колбасите могат да поскъпнат с 15%. Не знам дали обаче някой може да си го позволи, допълни той.

Министър Найденов е поставил въпроса и в Брюксел на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие. България и още пет страни са притиснати от запасите на фуражи в ЕС заради сушата. Другите засегнати държави са Унгария, Словения, Португалия и Италия, освен това и от високите цени на суровините.

По отношение на цената на хляба министър Найденов коментира, че няма основания за поскъпване, тъй като на американския пазар пшеницата е поевтиняла с 8-10% и вече е 319 долара за тон.

Още новини