Начало Новини Актуално Скандал с военни имоти в Стара Загора

Скандал с военни имоти в Стара Загора

Актуално

Стройна редица от магазини на улица "Св. княз Борис" - срещу Пожарната в Стара Загора, е добила фирма "ТЕМА" ООД от Министерството на отбраната (МО) чрез заменки на апартаменти в крайните квартали на Казанлък и Стара Загора.

Скандалът с военните имоти, за който се говореше досега под сурдинка, лъсна, след като новият областен управител на Старозагорска област Йордан Николов е поискал справка от Областната администрация за ИЗВЪРШЕНИ ЗАМЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТТА ЗА ПЕРИОДА 2001-2009 Г.
Данните от справката са красноречиво доказателство, че заменките на военни имоти в Стара Загора са много по-скандални от тези в Хасково (които огласи последният НДСВ-министър на МО Николай Цонев при встъпване в длъжност) и реват за прокурорско разследване.

Една от фирмите, придобила най-апетитните имоти в центъра на Стара Загора, е "ТЕМА" ООД, регистрирана в Ивайловград. Справката, извършена вчера от "Старозагорски новини" в "Информационно обслужване" АД, сочи, че собственици на фирмата са:
Венцислав Иванов Драганов, жител на Стара Загора. За него се знае, че е бивш офицер от Държавна сигурност, а местната общественост го спряга като едно от най-доверените лица на бившия социален министър и бивш депутат от Старозагорски избирателен район Емилия Масларова.
Останалите участници във фирмата са Елена Римпопова и Тодор Римпопов - и двата от Ивайловград, с една и съща адресна регистрация.

Справката, изисквана от Областната администрация, показва, че сделките между "ТЕМА" ООД и МО са извършени през юни и юли 2005 г., буквално броени седмици преди парламентарните избори. Тогава военен министър е бил Николай Свинаров. По негово време на безценица беше продаден и Домът на отбраната в Стара Загора.
- Първата заменка е от 08.06.2005 г. Срещу три апартамента в Казанлък - в кв."В.Левски", бл.24 (застроена площ от 109 кв.м, плюс таванско и избено помещение), в кв."В.Левски", бл.17 (застроена площ от 64.52 кв.м, плюс избено помещение) и в жк "Изток", бл.41 (84.80 кв.м, плюс избено помещение), частната фирма придобива ДВА МАГАЗИНА В СТАРА ЗАГОРА НА УЛ."СВ.КНЯЗ БОРИС" No 108 с площ от 34.05 кв.м и 20.25 кв.м.
- Втората заменка е от 25.07.2005 г. Този път в заменката са включени 5 апартамента - 4 от които в Казанлък: в жк "Изток", бл.42 (64.40 кв.м), в жк "Изток", бл.23 (63.80 кв.м), жк "Изток", бл.41 (70.20 кв.м) и на ул."Илинден" No 18 (64.00 кв.м). Петият е в Стара Загора, на бул."Никола Петков" 47 (57.08 кв.м). СРЕЩУ АПАРТАМЕНТИТЕ В КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ "ТЕМА" ООД се сдобива с ДВА МАГАЗИНА НА БУЛ."МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ КУСЕВ" No 7 с площ от 59.47 кв.м и 235.93 кв.м. (Двата магазина се намират над Военния стол в центъра на Стара Загора.),  пише вестник Старозагорски новини.
- Третата документирана заменка е пак от 25.07.2005 г. При нея в оборот са включени отново 5 апартамента - три в Казанлък и два в Стара Загора. Казанлъшките адреси са отново в жк "Изток", бл.28 (64.43 кв.м), в жк "Изток", бл.27 (83.75 кв.м) и кв."В.Левски", бл.35 (97.19 кв.м). Старозагорските апартаменти, купени за заменка, са в кв."Трите чучура-север", бл.61 (51.60 кв.м) и кв."Казански" No 16 (43.50 кв.м).
Срещу апартаментите "ТЕМА" ООД става собственик на ДВА МАГАЗИНА, ПАК НА УЛ."СВ.КНЯЗ БОРИС" No 110 - от 94.85 кв.м и 88.50 кв.м. Магазините са разположени в отсечката между ул."Георги С.Раковски" и ул."Парчевич", в момента са разделени на по няколко клетки. А заедно с другите два магазина на ул."Св.княз Борис" 108 са едни от най-апетитните търговски обекти в Стара Загора.
Любопитна подробност е, че съдружничката на Венцислав Драганов в "ТЕМА" ООД - Елена Римпопова, представлява една друга скандалноизвестна фирма в Стара Загора и региона - "ЛЕНА" ООД.

Още новини