Начало Новини Актуално Скандал около лот 2 на автомагистрала Тракия

Скандал около лот 2 на автомагистрала Тракия

Актуално

Строежът на лот 2 от автомагистрала "Тракия" зацикли на около километър от кръговото за Стара Загора. Причината - очевидна грешка на Агенция "Пътна инфраструктура", която държавните служители се опитват да компенсират с административно своеволие, грубо погазвайки конституционните права на трима собственици.

Това съобщи на пресконференция адвокат Александър Желязков. На базата на предишния си опит при отчуждаването на земи около с. Винарово и при сегашния случай, той е категоричен, че агенцията трябва да се закрие и да се обособи като отдел в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише вестник Старозагорски новини.
Желязков е адвокат на двама собственици на имоти, през които е предвидено да мине трасето на магистралата. И двамата имат нотариални актове за земите си, както и надлежни строителни разрешителни за построяване на две птицеферми за угояване на бройлери с капацитет от 10 000 и 12 500 пернати. Независимо от документите, с които разполагат, обаче, парцелите им не са нанесени на кадастралната карта, а фактът е станал известен едва след счупването на бутилката шампанско (от премиера Бойко Борисов), дала старт на строителството.
Според Желязков, липсата на синхрон между държавната и общинската администрация е повече от очевиден, но вместо да се тръгне към незабавна и законна процедура по отчуждаване, от пътната агенция не признават собствеността. Нещо повече - собствениците са притискани и от общинската администрация в Стара Загора, и от държавните служители да приемат по 1000 лева за имотите си или да не получат нищо. На 3 август изпълнителят на строежа консорциум "Магистрали Трейс" е получил заповед от члена на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров в срок от 7 дни да събори постройките. Мотивите - сградите били стари, а земята - държавна. Същият г-н Лазаров е изпратил писмо и до Областната администрация, в което настоява имотите да се изземат. На базата на този документ на 6 август областният управител е издал съответните заповеди, в които се твърди, че парцелите са държавна собственост и дава 14-дневен срок собствениците доброволно да предадат имотите си. В противен случай в 11 часа на 30 август това ще стане принудително със заповед по административен ред и със съдействието на органите на полицията, пише в заповедите. И за двете заповеди (за двата имота) вчера са депозирани жалби в Административен съд - Стара Загора, каза Желязков. Срещу действията на пътната агенция на 9 август са заведени и две дела в Административен съд - София, но за тях нямало насрочени дати. Работата на съда обаче не спирала изпълнението на заповедта, уточни адвокатът. Затова той се обърнал към медиите. Желязков поиска оставката на Лазар Лазаров и търсене на отговорност за самолично издадените разпореждания.
Областният управител е подведен, категоричен беше юристът. Кадастралните карти били в министерството, а на местна почва те не можели да бъдат проверени. Доказателство за натиска от горе било и цитираното в заповедта на областния управител писмо от Лазаров. В него той твърди, че въпросните парцели са публична държавна собственост и не признава законните документи на Божана Петкова и Стойчо Иванов. (Третият собственик не е потърсил адвокатска защита от Желязков.)
Двамата потърпевши съобщиха, че вече нямат път до фермите си, че носят вода на ръце 300-400 метра и че са започнали да изпразват помещенията от птиците. Строителят е прекъснал трасето до техните имоти и е продължил след тях. Всеки момент обаче постройките им можело да бъдат разрушени.
Очевидният пропуск в кадастралната карта, в която не е нанесена частната собственост, е факт. Факт е и демонстрираното желание пропускът да се признае. Общинската администрация, която е издала и нотариалните актове, и строителните разрешения за фермите, също участва в извиването на ръцете, подчерта Желязков.
Магистралата трябва да бъде построена и собствениците на имоти не желаят да спират машините. В тази връзка Александър Желязков е предложил да бъдат поканени лицензирани оценители, да се подпише споразумение между собствениците и пътната агенция, да се стартира процедура по отчуждаване и работата да продължи. Той прогнозира, че случаят край село Загоре няма да бъде единственият. Подобни щяло да има и по ЛОТ 3, но жителите от Ямболска област нямало да проявят подобно разбиране и търпение.

Още новини