Начало Новини Актуално Сивата икономика е намаляла със 7 пункта

Сивата икономика е намаляла със 7 пункта

Актуално
Тотю Младенов Росен Плевнелиев

Сивият сектор намалява със 7 пункта през 2012 г. в сравнение с 2010 г., каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на международна конференция на тема Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда. Той уточни, че министерството насърчава социалните политики на бизнеса. В изказването си министър Младенов отбеляза, че в България броят на наетите лица без договор е намалял от 70,9 хил. на 40,4 хил. или с 57% за периода 2008 – 2011 г., съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Министър Младенов съобщи, че чрез средствата от Европейския социален фонд и Оперативна програма Развитие на човешките ресурси социалното министерство подпомага повишаването на квалификацията на заетите и безработни лица, повишава производителността на труда и доходите на работниците и служителите. Той представи пред чуждестранните гости дейността на Българо-германските центрове за професионално обучение, като постави акцент върху успешната реализация на курсистите. По данни на министерството над 50% от тях си намират работа след завършване на обучението, а останалите подобряват пригодността си на пазара на труда. МТСП ще създаде и Българо-австрийски центрове за квалификация и преквалификация на работници, каза министър Младенов като уточни, че това предвижда Работната програма за сътрудничество 2012 – 2013 г. между МТСП и Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия. Заедно с австрийският му колега Рудолф Хундсторфер, той подписа документа на двустранна среща, която се осъществи в рамките на работната визита на министър Младенов във Виена през септември 2012.

Форумът днес се организира от Американската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и австрийския бизнес кръг. В дискусията участваха президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Още новини