Начало Новини Актуално Сиренето менте вече стана бял деликатес

Сиренето менте вече стана бял деликатес

Актуално

Регионалната ветеринарномедицинска служба - Стара Загора, е проверила 41 търговски обекта и 1 склад за спазване на Наредбата за етикетирането на млечните продукти. Проверката е от 5 до 9 юли и не са открити нередности. Забраната за поставяне на наименованието млечен продукт на хранителни стоки, в които се използва растителна мазнина, влезе в сила на 18 юни.

Продуктите могат да носят наименованието "млечни продукти", ако в тях се влага до 20% сухо мляко в киселото мляко, до 25% в кашкавала от краве мляко и до 30% в сиренето от краве мляко. Репортерската проверка на медията ни в търговската мрежа установи, че вече се продават пакетирани продукти, носещи наименованието "бял деликатес", които най-вероятно доскоро са носили наименованието "сирене", пише вестник Старозагорски новини.
Санкцията при неспазване на наредбата според Закона за ветеринарномедицинската дейност е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието. Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти ще може да се реализират до изчерпване на наличните количества.

Още новини