Начало Новини Актуално Синкавият дим от Габровница АД не бил опасен

Синкавият дим от Габровница АД не бил опасен

Актуално

След постъпили сигнали от жители на села в общини Павел баня и Казанлък за замърсяване на атмосферния въздух на 25 април т.г. експерти на РИОСВ - Стара Загора, са извършили незабавна проверка на дървопреработвателното предприятие Габровница АД в село Горно Сахране.

От РИОСВ съобщиха, че паралелно с контролната проверка на площадката на дружеството, е извършено и измерване на 10 атмосферни показателя в две от селата в региона - Шейново и Ясеново. Измерванията се осъществиха с преносимата апаратура на Областно управление Пожарна безопасност и защита на населението - Стара Загора, и в присъствието на кметовете на двете села. Не е установено замърсяване на атмосферния въздух, а наблюдаваният в региона синкав дим не е причинил задух, кашлица или друг дискомфорт на хората, информираха от РИОСВ.
Работата на инсталацията на Габровница АД е спряна в края на миналата седмица - 21 април 2012 г., поради възникнала авария в маслогрейния котел, който към момента на проверката вече е работел с оптимална мощност. Контролът на площадката на дружеството, извършен на 25 април, е установил, че причината за задимяването на въздуха е възобновяване на работата и наличието на неблагоприятни метеорологични условия, при които отпадъчните димни газове са се разсеяли в ниския приземен слой в региона, гласи още съобщението на екоинспекцията.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини