Начало Новини Актуално Синдикатите в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора са готови за протест

Синдикатите в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора са готови за протест

Актуално

МБАЛАко НЗОК не изплати дължимите заработени средства и не започне регулярно изплащане на парите на лекарите, ще предприемем всички разрешени от закона протестни действия. Това се очаква да запишат в поредна декларация синдикатите в най-голямата старозагорска болница МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович".

Въпреки обещаното от РЗОК бързо разплащане, парите за юли все още не са преведени на здравното заведение, показа проверка на вестник Новината.
"Напротив, вече не вярваме на обещания, а напрежението сред лекарите наистина е голямо", заяви изп. директор Николай Колев.
"Нямаме елементарни консумативи като памук и спринцовки, а доставчиците отказват нови. Голяма част от колегите пък искат да си търсят парите по съдебен път", каза и лидерът на синдикалната организация "Подкрепа" в болницата Петър Ялъмов. Очаква се синдикатите да излязат с поредната декларация до министър-председателя, Министерството на финансите, на здравеопазването и до Националната здравоосигурителна каса.
"Ще настояваме Министерският съвет да вземе решение, събираните от гражданите вноски за здраве да бъдат на разположение само на НЗОК, но не и на Министерството на финансите, защото това ще доведе до срив на здравеопазването и ще изкара хората на улицата. Тези пари са на хората и не бива да бъдат употребявани за нищо друго, освен за здраве", категорични са медиците.
Болницата е на ръба и едва поема спешните случаи с изплащаните около 60% от заработените средства. За август, например, МБАЛ е имала разходи за 1 млн. и 100 хил. лв., но според бюджета, определен от касата, ще бъдат платени едва 780 хил. лв.
През миналата седмица управителите на болниците в областта подадоха месечните си отчети в РЗОК и по тяхна информация вече трябваше да бъдат преведени парите за юли. Изправени пред заплахата да не им признаят отчетите, неподписалите анексите за август, които им орязваха парите с 40%, болничните шефове пък подадоха фактурите си по куриер или с предварителна нотариална заверка.
По данни на директора на РЗОК д-р Славка Йорданова задълженията към болниците в областта до юни са 3 055 636 лв. и 41 ст. С юлските се очаква сумата да набъбне до 6 млн. и 600 хил. лв.
Според Българския лекарски съюз, едностранно и незаконосъобразно наложените от НЗОК анекси към всички изпълнители на болнична помощ обричат болниците на бавна и постепенна гибел и разпад. От съюза посъветваха директорите на болници да заведат дела за неизплатените дължими суми от страна на НЗОК.

Още новини