Начало Новини Актуално Синдикатите в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович: Съжаляваме, че отложихме протеста

Синдикатите в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович: Съжаляваме, че отложихме протеста

Актуално
протести болници

Имаме готовност да започнем стачка всеки момент, съобщи Петър Ялъмов, председател на Медицинската синдикална секция Подкрепа в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович. По думите му, в момента в най-голямата старозагорска болница пари не стигат за най-елементарните неща като спринцовки, памуци, марли, абокати и игли.

"Засега не караме пациентите да плащат, но и този момент ще дойде. Дори на съвещание в МБАЛ бе обсъдено дали да се спре храненето и болните да бъдат карани да си носят чаршафи - вероятно това ще бъде мярката, към която скоро ще се пристъпи", прогнозира синдикалистът.
По думите му, засега се изчаква решението на централата на структурата в София за започването на протестните действия по места, както и по какъв начин ще протекат.
"Още преди подписването на декларацията, която д-р Цветан Райчинов (б.а. шеф на БЛС) скъса миналата седмица, имахме готовност да започнем протестни действия и бяхме подготвили нашите искания в декларация за невъзможността да се работи. Сега съжаляваме, че разчитахме правителството да си спази обещанията. Ние от синдикатите сбъркахме, като ги отложихме, макар че от Регионалната колегия на БЛС настояваха да се проведе шествието на 11 септември. Винаги сме били от първите в страната, които реагират и ще настояваме докрай най-важното искане - парите, които се събират от хората като здравни осигуровки, да отиват само за здраве, а не да влизат в бюджета на страната", подчерта Ялъмов.
"Не мога в момента да кажа дали ще чакаме месец, колкото бе даденият срок на правителството, за да изпълни всичките ни искания. Положението в болницата продължава да е критично тежко", добави той. Към момента Здравната каса е  разплатила една малка част от дължимите суми - толкова, че едва да покрие даването на една заплата - за август и част от най-неотложните плащания. Тези 60 млн., които правителството отпусна, са капка в морето на базата на задълженията на болниците в страната - те не могат да си покриват разходите, коментираха още от "Подкрепа".
Информация: вестник Новината

Още новини