Начало Новини Актуално Синдикатите в МБАЛ Киркович - готови за крайни действия

Синдикатите в МБАЛ Киркович - готови за крайни действия

Актуално

Синдикалистите от КНСБ и КТ "Подкрепа" в най-голямата болница в Cтарозагорска област МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" ще се борят докрай с всички законови средства и няма да допуснат смяна на директорския борд на здравното заведение на обявеното от здравния министър извънредно общо събрание на  15 април т.г. Това съобщиха двамата синдикални лидери д-р Атанас Бадов и Петър Ялъмов на брифинг.

Синдикатите подозират, че зад готвената смяна с три нови лица се цели обединението на МБАЛ "Киркович" с Университетската болница.
Това съобщиха двамата синдикални лидери д-р Атанас Бадов и Петър Ялъмов на брифинг вчера. Синдикатите подозират, че зад готвената смяна с три нови лица се цели обединението на МБАЛ "Киркович" с Университетската болница.

Целта на здравния министър Константинов е ясна - от две болници в Стара Загора да остане една, с което ще бъдат редуцирани наполовина средствата за издръжка както по линия на МЗ, така и по линия на НЗОК, която е държавен монопол. На министъра обаче му пречи настоящото ръководство на МБАЛ "Киркович", което не допусна обединението да стане факт, въпреки яростните опити на предходния здравен министър проф.Борисова. Старозагорската общественост помни, че тя беше поставила ултиматум - или обединение, или Стара Загора няма да има високотехнологична болница. Впоследствие се оказа, че оповестените от проф.Борисова високотехнологични болници са химерно понятие и че спряганите европейски милиони евра за тях всъщност са за онкоцентрове и онкодиспансери. Сегашният министър Константинов явно е решил да смени тактиката. Той е заложил на законното си право да свика извънредно общо събрание на МБАЛ "Киркович", на което да бъде сменено неудобното за аритметиките му ръководство на болницата и да назначи ново, което ще реализира намеренията му. Тъй като МБАЛ "Киркович" е акционерно дружество с 51% държавно участие, необходимо е само представителят на МЗ да гласува "за" и подмяната ще бъде факт. Вече е известно, че за нов изп.директор се готви д-р Петър Атанасов, родом от гр.Първомай, чието най-високо професионално поприще е директор на Гълъбовската болница. Той обаче е работил пет години в Тунис, по същото време, когато лекар там е бил настоящият здравен министър Константинов, пише вестник Старозагорски новини.

Тактиката на здравния министър обаче трудно ще се случи, защото бившата Окръжна болница няма да се даде току-така. По време на вчерашния брифинг д-р Атанас Бадов, председател на КНСБ в МБАЛ "Киркович", обяви категорично:
"Ще протестираме с всички законови средства и поетапно, но ще се борим докрай срещу неуместните решения на здравния министър д-р Константинов. Все още търсим диалог, въпреки че министърът не иска да преговаря с нас и отхвърля исканията ни. След като събрахме над 800 подписа за сегашния директор, което е повече от 2/3 от работещите в болницата, ще почнем мълчаливи протести с лентички. Следват предупредителни митинги в двора на болницата, след което сме готови да излезем на улицата и да блокираме движението."
Същата позиция изрази и колегата му от КТ "Подкрепа" Петър Ялъмов. Най-болезнено, според него, е, че за пръв път в 130-годишната история на болницата, след 18 досегашни директори - старозагорци, ще сложат лекар, който няма нищо общо с областната болница.
"Има един факт от биографията на спрягания за бъдещ шеф д-р Петър Атанасов - че е работил заедно в Тунис с настоящия министър. Още по-странно и обидно е, че за пръв път събрание на акционерите ще се проведе извън сградата на болницата - в Регионалната здравна инспекция. От какво ли се страхуват управляващите? Зад тази съмнителна смяна очевидно прозира решението да бъдат обединени двете болници", заяви Ялъмов.
Участниците в брифинга бяха категорични, че със сливането на двете многопрофилни болници здравното обслужване на гражданите на Стара Загора и общините от областта ще бъде влошено, а за 40 на сто от висококвалифицираните специалисти няма да има работа и те ще трябва да отидат в редовете на безработните или зад граница. Според ръководството на болницата моментът с извънредното общо събрание бил удачно подбран, защото на всички завеждащи отделенията лекари в МБАЛ "Киркович" им изтичат договорите. При гласеното евентуално сливане на двете здравни заведения, ако се явят хабилитирани преподаватели от Университетска, по закон те ще заемат длъжността.
Директорът на МБАЛ "Киркович" д-р Николай Колев и заместничката му Марияна Илиева вчера представиха пред медиите настоящото състояние на здравното заведение. С безпристрастния език на цифрите д-р Колев опровергава лансираните в медийното пространство причини за готвената рокада - лоши финансови резултати.
"Назначен съм на 13 ноември 2009 година и след като не успяха да слеят болниците, смениха без мотиви д-р Макелов от борда и спуснаха д-р Лалев. На 17 декември м.г. държавата не успя да изземе акциите на общините, след което на 11 март 2011 г. здравният министър насрочва извънредно общо събрание чрез Държавен вестник за смяна на директорския борд без мотиви. А само след два месеца акционерите имат редовно общо събрание. МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" включва в структурата си 30 отделения, като 14 от тях са с най-високото трето ниво на компетентност и 14 - с второ ниво.
От работещите 1083 души 221 са лекари - 136 с една специалност, 48 - с две, и 1 лекар е с три специалности. Въпреки изкуствено наложените ограничения в приема на пациенти, за м.г. са преминали 23 464 пациенти, от които 41.5 на сто от други общини и области при среден престой по 6.27 дни. От началото на 2010 година с успех работи погасителен план за изчистване на натрупаните задължения в годините, като реално са намалени разходите за ремонти, консумативи, стопански дейности и охрана."
Вчера д-р Колев цитира резултатите от одита, направен на болницата през декември м.г. Данните в него сочат, че през 2009 г. МБАЛ "Киркович" е била на минус 2.485 млн. лева, а през 2010 г. загубата е сведена на 580 000 лева, при същия обем на дейности, но при намалено финансиране от страна на държавата. Миналата година в МБАЛ "Киркович" са се лекували 684 здравнонеосигурени лица, за които Касата е платила само 22 000 лева за лечението при разходи от 450 000 лева. За периода от януари до ноември на 2010 г. е реализирано намаление на разходите с 2.4 млн. лева.

На пресконференцията присъства и общинското ръководство на ПП "Атака", които обявиха, че чрез депутата си Петър Хлебаров са направили питане до здравния министър защо е необходима смяна на директорския борд и има ли тунизийска връзка в смяната на д-р Колев с д-р Атанасов. Отговорът се очаква този петък по време на парламентарния контрол.

Още новини