Начало Новини Актуално Синдикатите в Брикел решават как ще протестират

Синдикатите в Брикел решават как ще протестират

Актуално

Общо събрание на работещите в "Брикел" свикват днес синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в дружеството. То трябва да вземе окончателно решение за протестните действия, които ще бъдат предприети от 18 октомври. Работниците са в готовност да блокират пътя Гълъбово - Раднево, който е част от направлението Свиленград - Русе.

На събранието ще присъстват председателят на Независимата федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров и изпълнителният секрeтар на КНСБ Стойчо Кръстев, поканени са всички общински съветници от община Гълъбово.
В същото време в София ще заседава изпълнителният комитет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, съобщи председателят й инж. Пенчо Токмакчиев. "Няма да отстъпим от позицията си и ще защитим запазването на работните места в "Брикел". Затварянето ще има изключително висока социална цена, още повече, че това става преди зимния сезон. Освен пряко засегнатите около 1300 работещи в "Брикел", негативи ще търпят и миньорите от "Мини Марица-изток", защото това означава по-малко въглища, ще пострадат и други фирми, чиято дейност е свързана с тази на топлоцентралата и Брикетна фабрика. Гълъбово ще остане без отопление, социалнослабите няма да могат да ползват брикети. Ще мобилизираме всички усилия и ще използваме всички механизми, за да се намери разумно решение", добави той. И припомни, че на митинга на КНСБ в София на 7 октомври бе поискана оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.
От дружествената синдикална организация на КНСБ в "Мини Марица-изток" също изразиха подкрепа на исканията на работещите в "Брикел".
Очаква се към протестите да се присъединят работещите в "Атоменергоремонт" и жители на община Гълъбово, пише вестник Старозагорски новини.

Още новини